Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SAD-a Barack Obama proširio je zaštićeno prirodno područje u američkoj saveznoj državi Havaji čime se je štiti gotovo 550 milijuna jutara državne zemlje i vodnih područja.


Površina Tihog oceana dva put veća od Francuske sada je zaštićena prirodna zona. Prema Zakonu o prirodnim vrijednostima, Obama je iskoristio svoje pravo da proširi 16 nacionalnih područja i zaštiti gotovo 550 milijuna jutara državne zemlje i vodenih područja, najmanje dva puta više od bilo kojeg drugog američkog predsjednika.

Vezani članci Barack Obama - 1 U Keniji u dobi od 99 godina preminula baka Baracka Obame Slika nije dostupna "Obećana zemlja" bivšeg američkog predsjednika već prvi dan srušila rekorde prodaje i uvjerljivo potukla literarna djela prethodnika

Novo područje učetvorostručuje veličinu do sada zaštićene zone Papahānaumokuākea koja je posljednji puta bila proširena 2006.

Sjeverozapadni havajski otoci smješteni na gotovo dvije tisuće kilometara dugom arhipelagu, sada će biti zaštićeno područje koje se proteže na 50 nautičkih milja od svojih obala u svakom smjeru.

Sedam različitih američkih predsjednika povećavali su tijekom svojih mandata zaštitu arhipelaga koji je dom za 7.000 različitih biljnih i životinjskih vrsta.

2010. UNESCO je proglasio to područje svjetskim naslijeđem čime je potvrđeno njegovo značenje za havajsku kulturu.

U međuvremenu, znanstvenici su istaknuli što su sve prijetnje velikoj biološkoj raznolikosti tog područja koje su uslijedile klimatskim promjenama i utjecajem čovjeka.

Na ovom arhipelagu nalazi se svjetski najveće okupljalište morskih ptica – njih čak 14 milijuna. Također, ondje je otkriveno najstarije živuće biće – 4.500 godina star koralj.

Matt Rand, direktor trusta za očuvanje oceana, kaže da zaštićeni arhipelag nudi 'pogled na naš planet kakav je bio prije utjecaja čovjeka i ključno je da sačuvamo ovakva mjesta kao prozor u prošlost i za buduće generacije'.

Na proširenom je području sada zabranjeno iskorištavanje resursa u komercijalne svrhe. Bit će dozvoljeno rekreacijsko ribarenje kao i ono u svrhu znanosti, ali sve to uz dozvole.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju