Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je predstavio plan pomoći kućevlasnicima vrijedan 75 milijarda dolara, koji bi trebao olakšati otplatu založnih zajmova i sačuvati od ovrhe kuće u vlasništvu čak devet milijuna američkih obitelji.


Program pod nazivom 'Inicijativa za stabilnost kućevlasništva', koji nudi niz poticaja založnim vjerovnicima kako bi dužnicima ublažili uvjete otplate, uključivo potpore za smanjenje kamatnih stopa. Obama je program predstavio na skupu u srednjoj školi u gradiću Mesi pokraj Phoenixa u Arizoni, teško pogođenim krizom zbog ovrha.

'Na kraju svi mi plaćamo cijenu krize založnih stambenih zajmova', rekao je Obama. 'Svi ćemo platiti još višu cijenu dopustimo li da se kriza produbi, kriza koja ruši kućevlasništvo, srednji sloj i sam 'američki san'. No ako djelujemo hrabro i brzo kako bismo zaustavili tu spiralu propasti, to će koristiti svakom Amerikancu', naglasio je Obama, često prekidan pljeskom.

Vezani članci Milan Škornjak iz Strašnika Temelji kuća u Strašniku koje su obnovljene nakon rata mrve se pod rukom: "Bojao sam se i krečiti jer su zidovi pucali" Mještani obnavljaju kuću u Strašniku - 2 USKOK zatražio od policije da pokrene istragu o sumnjivoj obnovi kuća nakon rata na području Sisačko-moslavačke županije

Program, koji će se financirati iz 700 milijarda dolara za sanaciju banaka bivše vlade, nudi založnim vjerovnicima 1000 dolara za svaki preinačen zajam te još 1000 dolara na godinu ako dužnik uredno otplaćuje rate u tijeku tri godine. Predviđeni su i poticaji od 500 do 1500 dolara za vjerovnike ako preinače rizične zajmove prije nego dužnici počnu kasniti s otplatom. Cilj programa je da se mjesečna rata otplate zajma dovede na održivu razinu, do najviše 31 posto vlasnikovih prihoda. Obama je najavio i da će vlada zajedno s Kongresom raditi na izmjenama i dopunama zakona o osobnom stečaju, kako bi se sucima omogućilo da preinače založne zajmove, od čega zazire financijska industrija.

Kriza s tzv. drugorazrednim, visokorizičnim, založnim zajmovima uzrokovala je oštar pad vrijednosti nekretnina u SAD-u, pa su cijene kuća na nacionalnoj razini pale za 17,5 posto, po podatcima Udruge agencija za trgovinu nekretninama. Obamin plan treba pomoći da ukupno sedam do devet milijuna kućevlasnika izbjegne ovrhu. Od oko 52 milijuna američkih kućevlasnika sa založnim zajmom, oko 13,8 milijuna ili 27 posto, duguju veći zajam nego što im trenutačno vrijedi kuća, po analitičkoj kući Moody's Economy.

Ta skupina založnih dužnika, za koju se kaže da je 'pod vodom' i praktički ne može refinancirati zajmove, također će moći tražiti pomoć ako su im vjerovnik ili jamac poludržavne stambeno-kreditne agencije Fannie Mae i Freddie Mac. Novi založni zajmovi, uključivo i cijenu refinanciranja, ne smiju prelaziti 105 posto sadašnje vrijednosti nekretnine, što isključuje mnoge koji su najteže pogođeni. Primjerice, za založni zajam od 210.000 dolara kuća ne smije vrijediti manje od 200.000 dolara.

Program, provedba kojeg počinje 4. ožujka, omogućit će vjerovnicima da refinanciraju 15-godišnje ili 30-godišnje založne zajmove s fiksnom kamatnom stopom na sadašnje tržišne kamatne stope, koje su oko pet posto. To će koristiti onima koji otplaćaju više kamatne stope, koji imaju promjenjive kamatne stope ili zajmove u kojima otplaćaju samo kamatu, jer im se rate u budućnosti mogu jako povisiti.

Plan predviđa da središnja banka Federalne rezerve - FED - 'ubaci' po 100 milijarda dolara svježeg novca u agencije Fannie Mae i Freddie Mac te im omogući veći otkup založnih zajmova povećavajući im imovinu s 850 na 900 milijarda dolara, te nastavi otkupljivati vrijednosnice oslonjene na založne zajmove, koje te agencije izdaju.