Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američka tradicija

Obama pomilovao purice Honest i Abe za Dan zahvalnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je uoči Dana zahvalnosti, na tradicionalnoj svečanosti u ružičnjaku Bijele kuće pomilovao par purica, Honest i Abe, te se pritom našalio na račun predsjedničke utrke koja će se održati iduće godine, rekavši da već mjesecima "postoji žestoka konkurencija među hrpom purana koji pokušavaju doći u Bijelu kuću".

"Kao što ste već mogli čuti, već mjesecima, postoji žestoka konkurencije među hrpom purana koji pokušavaju doći u Bijelu kuću", našalio se američki predsjednik, uz kojeg su za govornicom stajale kćeri Sasha i Melia.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić, vojni analitičar Radikalna opcija Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV o eskalaciji nasilja na Bliskom istoku: "Jedna mogućnost je vrlo opasna'' Napad na Izrael Napeta situacija Iran je Americi poslao jako opasnu poruku: "Povučete li jedan potez..."

Umjesto da završe na blagdanskom stolu, pomilovane purice će ostatak života provesti na farmi u Leesburgu u Virginiji.

Uzgojio ih je dr. Jihad Douglas kojemu se Obama obratio samo prezimenom, ispuštajući njegovo ime zbog negativne konotacije koju ta riječ ima, a može se odnositi se na širenje Islama nasiljem. Drugom farmeru Joeu Heddenu Obama se obratio imenom i prezimenom.

Obama se naljutio: 'Uništit ćemo ISIS, razoriti ih'

Obama se našalio i da su kćeri s njim prisutne jer se on zbog toga dobro osjeća, a ne zbog toga što one smatraju da je to nešto što bi on trebao raditi".

Prošle godine Sashu i Maliu su kritizirali da se nisu smijale tijekom ceremonije. Ove godine pojavile su se s vedrim osmijesima te su se smijale očevim šalama.

Obama je iskoristio priliku kako bi uzvratio kritičarima i medijima. "Siguran sam da mediji istražuju jesu li ili nisu purani koje sam pomilovao posvetili svoj život tome da postanu dobri građani", rekao je.

Jelovnik blagdana 'Thanksgiving', koji tradicionalno okuplja američke obitelji, simbolizira upravo pečena purica, uz obvezne priloge, kao što su pire krumpir, slatki krumpir, pita od bundeve, pita od američkog oraha i druga jela. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene