Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obama pobijedio na predizborima u Mississippiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Senator Barack Obama, vodeći u utrci za demokratsku predsjedničku nominaciju, pobjedio je u utorak na stranačkim predizborima u Mississippiju, osvojivši preko 90 posto crnačkih i manje od trećine bijelačkih glasova u toj južnoj američkoj saveznoj državi.

Slična rasna raspodjela glasova demokratskih birača zabilježena i na prethodnim predizborima na američkom jugu, u Južnoj Karolini, Alabami, Georgiji i Louisiani.

Pročitajte i ovo Migranti u SAD-u - 4 Kriza se nastavlja Kroz Meksiko se prema SAD-u kreće karavana migranata: Na granice stiže i konvoj Trumpovih pristaša Ilustracija Sukob Teksasa i Bidena "Božja vojska" krenula prema granici: Kriza na granici odjekuje SAD-om, čeka se Bidenov potez

Budući da crnački birači čine 48 posto demokratskog elektorata Mississippija, sve američke TV mreže proglasile su Obamu pobjednikom već nakon jedan posto prebrojanih glasova, dok je nakon 80 posto prebrojanih, on osvojio 59 posto a Hillary Clinton 39 posto glasova.

Očekivana pobjeda u Mississippiju, koji daje 33 delagata za stranačku konvenciju, pomoći će oporavku Obamine kampanje nakon poraza pretrpljenih prošloga utorka u Teksasu, Ohiu i Rhode Islandu, ocijenili su politički analitičari.

Obama vodi po broju delegata za nacionalnu konvenciju stranke s 1.368 prema 1.226 za senatoricu Clinton, dok ih je za nominaciju potrebno 2.025. Clinton vodi u broju tzv. 'superdelagata' za konvenciju s 247 prema 211. 'Superdelegati' - oko 800 stranačkih čelnika i dužnosnika koji nisu birani, mogli bi imati odlučujuću ulogu na konvenciji, jer se procijenjuje da ni Obama niti Clinton, ne mogu osvojiti potrebnih 2.025 delagata.

Idući demokratski predizbori održavaju se 22. travnja u Pennsylvaniji, gdje će se odlučivati o 158 delegata.

Na republikanskim predizborima u Mississippiju pobijedio je senator John McCain sa 79 posto osvojenih glasova, dok su Mike Huckabee i Ron Paul, koji su se prošloga tjedna povukli iz utrke, dobili 12 i 4 posto glasova. McCain je prošloga utorka osigurao republikansku predsjedničku nominaciju, prešavši prag od 1.191 delegata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene