Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofa u Meksičkom zaljevu

Obama: Ovo je napad na našu obalu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obama je u bazi mornaričkog zrakoplovstva na Floridi, vojnicima govorio o naftnoj mrlji u Meksičkom zaljevu u istom borbenom duhu i s vojnom terminologijom kao da je riječ o ratu.

'Ovo je napad na našu obalu, a mi ćemo uzvratiti udarac sa svime što imamo', rekao je Obama u televizijski prenošenom govoru u mornaričkoj zračnoj bazi Pensacola na Floridi. Rekavši da je Amerika suočena s ekološkom katastrofom bez presedana, obećao je da će administracija parirati toj katastrofi 'odgovorom bez presedana'.

Pročitajte i ovo 14 mandata za Domovinski pokret Rezultati ankete S kim bi Domovinski pokret trebao koalirati? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Obilna kiša u Afganistanu izvanredno stanje Raste broj stradalih nakon obilnih kiša i nevremena: Zbog sukoba i loše infrastrukture, dvije zemlje teško se s time nose

Obama će u utorak navečer u televizijskom obraćanju naciji iznijeti vladin plan za otklanjanje posljedica naftne mrlje u Meksičkom zaljevu, uključujući i zahtjev da korporacija BP otvori poseban račun za isplatu odšteta stanovnicima i tvrtkama iz priobalja. Obama je pola govora u bazi u Pensacoli posvetio naftnoj mrlji, a pola ratovima u Iraku i Afganistanu i drugim vojnim pitanjima.

Više od 27.000 ljudi i 5.000 plovila bori se protiv naftne mrlje, rekao je Obama pohvalivši napore vojske koja je pomogla u postavljanju vreća s pijeskom, kao i kod obrade zahtjeva oštećenih. On je obećao povlačenje američkih borbenih snaga iz Iraka ovoga ljeta 'prema rasporedu', ta zajamčio da će SAD 'omesti i poraziti Al Kaidu' u Afganistanu. Obama je rekao mornarima i marincima u bazi da Amerika cijeni njihov trud u ratovima u inozemstvu, kao i u borbi s domaćim katastrofama, poput naftne mrlje.

Obama izložen kritikama

Obama je izložen kritikama kod kuće zbog predodžbi o njegovu nedostatku emocija u rješavanju problema naftne mrlje. Nekoliko anketa objavljenih u utorak, pokazalo je da njegova popularnost i dalje pada, te kako većina birača želi da on odlučnije govori i djeluje u rješavanju ekološke krize s naftnim zagađenjem.

U anketi Gallup/USA Today, provedenoj na uzorku od 1014 odraslih ispitanika u SAD-u, 71 posto ispitanih je reklo da Obama nije pokazao dovoljno čvrstine prema BP-u, dok 20 posto misli da je njegov pristup 'prilično ispravan', a samo tri posto vjeruje da je predsjednik 'previše tvrd'.

>> Izazvao bijes: Obama katastrofu BP-a usporedio s 11. 9.

Pogledi Amerikanca na BP daleko su gori. U anketi Gallup/USA Today 81 posto anketiranih je reklo da BP radi 'loš posao' ili 'vrlo loš' u usporedbi sa samo 18 posto koji misle da su napori tvrtke na čišćenju naftnog zagađenja 'dobri' ili 'vrlo dobri'. (Hina)

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene