Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Obavještajna služba nužnost'

Obama objavio imenovanje Leona Panette za direktora CIA-e

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izabrani američki predsjednik Barack Obama objavio je imenovanje Leona Panette kao svog kandidata za direktora Središnje obavještajne agencije, CIA, te umirovljenog admirala Dennis Blaira za Nacionalnog obavještajnog direktora, ističući da će oni ojačati američke obavještajne operacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reakcije iz vrha svjetske politike EU upozorava: Nakon Bin Ladenove smrti nužan oprez Slika nije dostupna Leon Panetta i David Petraeus Obama imenovao novog ministra obrane i direktora CIA-e

Izbor Leona Panette (70), bivšeg demokratskog kongresnika i šefa osoblja Bijele kuće u vrijeme predsjednika Billa Clintona za čelnika CIA-e, neslužbeno najavljen u ponedjeljak, naišao je na kritike u političkim i obavještajnim krugovima u Washingtonu, zbog Panettinog manjka obavještajnog iskustva. 'Danas smo suočeni sa svijetom nekonvencionalnih izazova. Dobre obavještajne službe nisu luksuz, već nužnost', rekao je Obama na konferenciji za tisak u Washingtonu.

Obama je naglasio da su Panetta i Blair 'javni službenici neupitnog integriteta, širokog iskustva, snažnih menadžerskih sposobnosti i pragmatizma, potrebnih u ovim opasnim vremenima'. Oni su 'pravi čelnici koji će unaprijediti rad naše obavještajne zajednice', dodao je. Na pitanja novinara o dosadašnjoj problematičnoj praksi CIA-e vezanoj uz oštre metode ispitivanja optuženih za terorizam, Obama je naglasio kako za vrijeme njegove administracije 'neće biti mučenja' i poštovat će se Ženevske konvencije u tretmanu osumnjičenih za terorizam i drugih zarobljenika.

'To je jasno zaduženje koje sam dao admiralu Blairu i Leonu Panetti. Važno je da to učinimo zbog onoga što jesmo, a u konačnici će nas to učiniti sigurnijim i pomoći u promjeni poimanja naše borbe protiv ekstremizma', naglasio je Obama. Obama je također imenovao dugogodišnjeg dužnosnika CIA-e, Johna Brennana, savjetnikom Bijele kuće za domovinsku sigurnost i zamjenikom nacionalnog savjetnika za sigurnost, zaduženog za protuterorizam.

Brennan, koji je slovio kao najozbiljniji kandidata za direktora CIA-e prije najave imenovanja Panette, bit će pomoćnik predsjednika i odgovarat će izravno Obami. Imenovanje umirovljenog admirala Blaira za Nacionalnog obavještajnog direktora, nadležnog za koordiniranje rada 16 američkih obavještajnih službi i proračun od 47.5 milijardi dolara, naišlo je na široko odobravanje.

Sadašnji Nacionalni obavještajni direktor Michael McConnell istaknuo je u priopćenju da je 'vrlo zadovoljan' izborom Blaira, te da je umirovljeni admiral poznat 'po inteligenciji, promišljenosti i vještom vodstvu'. Na pitanje novinara da li imenovanje njegovog sigurnosnog tima znači promjenu stajališta SAD prema Iranu, Obama je ponovio da će o vanjskoj politici više govoriti nakon inauguracije, do koje je ostalo 11 dana.

'Iran je autentična prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a, no također sam rekao da ćemo biti voljni pokrenuti diplomaciju kao mehanizam za postizanje ciljeva svoje nacionalne sigurnosti', istaknuo je Obama. Svjedočenjem Tima Daschlea, kandidata za budućeg ministra zdravstva, u četvrtak je u Senatu počeo postupak potvrđivanja Obaminih kandidata za najviše dužnosnike administracije, koji će se intenzivirati u razdoblju do predsjedničke inauguracije 20. siječnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene