Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novinarska večera

Obama: Novinarstvo ključno za uspjeh demokracije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama, na godišnjoj večeri Udruge novinskih izvjestitelja iz Bijele kuće, osvrnuo se na aktualnu krizu novinske industrije i posljedice na politički sustav, ističući kako uspjeh demokracije ovisi o snažnom novinarstvu.

'Vaš konačni uspjeh kao industrije, ključan je za uspjeh naše demokracije. To je ono što joj omogućuje da bude djelatna', rekao je Obama, ističući da novinarstvo trenutačno prolazi kroz velike teškoće, da novinari svakodnevno gube radna mjesta, novine se gase, a redakcije traže odgovore na sadašnje promjene. Glavna poruka večeri, po njegovim je riječima, da 'vlada bez novina, bez snažnih i energičnih medija svih vrsta, nije opcija za Sjedinjene Američke Države'.

Pročitajte i ovo Izgradnja novog studija - 2 NOVI TERMIN VIDEO Pogledajte kako se gradio najmoderniji studio u zemlji: Novo ruho Dnevnika Nove TV Slika nije dostupna RAD POD PRITISKOM Reporteri bez granica objavili popis neprijatelja slobode medija: Na listi prvi put premijer jedne zemlje EU-a

Novinari svojim izvještavanjem i traganjem za istinom osiguravaju da izabrani dužnosnici javnu službu obnašaju odgovorno i pošteno, kazao je američki predsjednik. 'Kada novinari rade najbolje što mogu, pomažu i meni da budem najbolji što mogu. Pomažete svima nama koji služimo američkom narodu jer nas pozivate na odgovornost, tražite poštenje i spriječavate nas da koristimo prečice i slijedimo političke igre', naglasio je Obama, pozdravljen pljeskom oko 2.500 novinara, političara i 'celebrityja' okupljenih u washingtonskom hotelu Hilton.

U pravom hollywoodskom stilu, zvijezde su pri dolasku zastajale na crvenom tepihu, kako bi okupljeni fotoreporteri i 'paparazzi' mogli napuniti društvene stranice 'žutog tiska', onog dijela novinske industrije koji nitko ne spominje u ozbiljnim raspravama o krizi, a koji osigurava dobar dio prihoda uzdrmanim novinskim kućama. Na večeri su tradicionalno prikupljane donacije za novinarske stipendije, koje je skupini odabranih studenata predala američka prva dama Michelle Obama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene