Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uložili 200 milijuna eura

Obama: NATO se dogovorio oko proturaketnog štita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici NATO-a su se dogovorili razviti proturaketni štit za zaštitu teritorija svih članica NATO-a u Europi kao i SAD-a, rekao je predsjednik SAD-a Barack Obama.

Proturaketni sustav uključuje razmještanje američkih projektila za presretanje i radara u Europi. Dužnosnici su rekli da će 28 država članica NATO-a uložiti 200 milijuna eura u povezivanje postojećeg proturaketnog sustava sa sustavom SAD-a.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

>> NATO usvojio novi strateški koncept

'On nudi ulogu svakome od naših saveznika. On odgovara prijetnjama našeg doba', rekao je Obama novinarima na summitu NATO-a u Lisabonu. Čelnici će pozvati Moskvu da se pridruži sustavu na susretu s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim u subotu u Lisabonu.

'Nadamo se radu s Rusijom'

'Sutra se nadamo radu s Rusijom u izgradnji naše suradnje i na ovom području, prepoznajući da dijelimo mnoge iste prijetnje', rekao je Obama. NATO se nada ublažiti ruske zabrinutosti oko ciljeva štita i na nekim razinama u njega uključiti Kremlj.

Diplomati NATO-a su rekli da će pojedinosti, uključujući zapovijedanje i nadzor, biti razrađeni kasnije. Oni su rekli da se očekuje da će se štitom upravljati kroz postojeću zapovjednu strukturu NATO-a u paru s nacionalnim zapovjedništvima kao što je već slučaj sa protuzračnom obranom. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene