Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici NATO-a su se dogovorili razviti proturaketni štit za zaštitu teritorija svih članica NATO-a u Europi kao i SAD-a, rekao je predsjednik SAD-a Barack Obama.


Proturaketni sustav uključuje razmještanje američkih projektila za presretanje i radara u Europi. Dužnosnici su rekli da će 28 država članica NATO-a uložiti 200 milijuna eura u povezivanje postojećeg proturaketnog sustava sa sustavom SAD-a.

>> NATO usvojio novi strateški koncept

Vezani članci Slika nije dostupna Medvedev: Rusija spremna za kompromis Slika nije dostupna Rusija će proučiti američke prijedloge o štitu i START-u

'On nudi ulogu svakome od naših saveznika. On odgovara prijetnjama našeg doba', rekao je Obama novinarima na summitu NATO-a u Lisabonu. Čelnici će pozvati Moskvu da se pridruži sustavu na susretu s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim u subotu u Lisabonu.

'Nadamo se radu s Rusijom'

'Sutra se nadamo radu s Rusijom u izgradnji naše suradnje i na ovom području, prepoznajući da dijelimo mnoge iste prijetnje', rekao je Obama. NATO se nada ublažiti ruske zabrinutosti oko ciljeva štita i na nekim razinama u njega uključiti Kremlj.

Diplomati NATO-a su rekli da će pojedinosti, uključujući zapovijedanje i nadzor, biti razrađeni kasnije. Oni su rekli da se očekuje da će se štitom upravljati kroz postojeću zapovjednu strukturu NATO-a u paru s nacionalnim zapovjedništvima kao što je već slučaj sa protuzračnom obranom. (Hina)