Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik SAD-a Barack Obama oštro je kritizirao tvrtke upletene u veliko izlijevanje nafte u Meksičkom zaljevu zbog, kako je rekao, ‘smiješne predstave’ javnog prebacivanja krivnje za incident.


U izjavama nakon sastanka njegove vlade na kojem se rapravljalo o naporima da se zaustavi curenje nafte i minimaliziraju njegove posljedice po američke zajednice u Meksičkom zaljevu, Obama je rekao da je ljut i frustriran zbog curenja nafte koje prijeti ekološkom i gospodarskom katastrofom. ‘Moram reći da ne cijenim smiješnu predstavu tijekom kongresne rasprave o tom pitanju. Čelnici BP-a i Transoceana i Halliburtona su za krivnju upirali prstom u druge’, rekao je Obama.

Vezani članci Slika nije dostupna Vlada u šoku: Sud opet dozvolio bušenje nafte u Meksičkom zaljevu Slika nije dostupna U BP ‘uvjereni’ da će kupola na bušotini Deepwater Horizon raditi

Obama se osvrnuo na ovotjedno svjedočenje čelnika triju tvrtki od kojih nitko nije preuzeo odgovornost za izlijevanje nego su se međusobno optuživali. ‘Ono što je doista važno je da postoji curenje nafte... i mi ga moramo što prije zaustaviti’, rekao je. ‘Ima dovoljno odgovornosti za podijeliti i sve bi je strane trebale prihvatiti’, rekao je. Obama je ponovio zahtjev da BP mora platiti čišćenje posljedica izlijevanja nafte i druge gospodarske posljedice u području Zaljeva no i istaknuo da će vlada SAD-a uporabiti ‘sve raspoložive resurse’, da spriječi naftu da dođe do obale.

Obama je također naložio američkom ministru unutarnjih poslova Kenu Salazaru da ‘od vrha do dna’ preispita američku saveznu agenciju za upravljanje rudnim resursima. Salazar je u utorak najavio da će agencija biti podijeljena kako bi se odijelile zadaće nadzora sigurnosti od ubiranja prihoda od prava na iskorištavanja nalazišta nafte. ‘Predugo, desetljeće ili duže, postojao je ugodan odnos naftnih tvrtki i savezne agencije koja im daje dopuštenje za bušenje. Čini se kao da su dozvole prečesto izdavane gotovo na osnovu pukog jamstva sigurnosti od strane naftnih tvrtki’, rekao je Obama. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju