Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obamin prvi službeni posjet

Obama i Aso potvrdili snažne odnose SAD-a i Japana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Barack Obama u utorak je, primajući u Bijeloj kući japanskog premijera Taroa Asoa, prvog stranog državnika u službeni posjet Washingtonu pošto je stupio na dužnost, ustvrdio da je uloga Japana presudna za američku sigurnosnu politiku u istočnoj Aziji.

Američki predsjednik Barack Obama je, primajući u Bijeloj kući japanskog premijera Taroa Asoa, prvog stranog državnika u službeni posjet Washingtonu pošto je stupio na dužnost, ustvrdio da je uloga Japana presudna za američku sigurnosnu politiku u istočnoj Aziji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bježala devet mjeseci Dvije godine zatvora zbog ubojstva hrčka Slika nije dostupna Osuđen je na smrt 1994. Pogubljen lijekom za eutanaziju životinja

'Naše je savezništvo temeljni kamen sigurnosti u istočnoj Aziji i moja ga vlada želi jačati', rekao je Obama na početku razgovora s Asom u Ovalnom uredu, po transkriptu iz Bijele kuće. Istaknuvši da je japanski premijer prvi strani državnik kojeg prima u Bijeloj kući, Obama je kazao kako to "svjedoči o snažnu partnertstvu i izvanrednu prijateljstvu" SAD-a i Japana.

Obama je pohvalio Japan u borbi protiv klimatskih promjena i sudjelovanje u Afganistanu, te istaknuo da je Tokio ključan gospodarski partner SAD-a. Japanski premijer Aso je istaknuo da SAD i Japan, kao dva najveća svjetska gospodarstva, mogu zajednički pridonijeti zaustavljanju svjetske recesije.

'Moramo raditi zajedno i biti pri ruci jedni drugima', rekao je Aso, dodavši da je 'sretan' što je prvi strani, i prvi azijski, državnik u Bijeloj kući od početka Obamina mandata. Po najavama iz Bijele kuće osim o 'djelotvornim mjerama za odgovor na svjetsku financijsku krizu' Obama i Aso će razgovarati i o problemu sjevernokorejskoga nuklearnog programa i drugim pitanjima.

Japan će zahtijevati ne samo da se ukloni zastoj u deaktiviranju sjevernokorejskog nuklearnog programa već i sveobuhvatan pristup Pjongjangu, koji bi uključio i prijetnje projektilima, te će postaviti i pitanje otetih japanskih građana, izvijestila je u utorak japanska agencija Kyodo.

Premijer Aso također će iskazati japansku zabrinutost zbog američkog protekcionizma izražena u odredbi 'kupujmo američko' iz plana gospodarskih poticaja vrijedna 787 milijarda dolara, dodaje Kyodo. Japan želi da mu SAD zajamči da je vodeći američki saveznik u Aziji. U Tokiju su zabrinuti zbog sve tješnje američke suradnje i ovisnosti o Kini u nizu političkih, gospodarskih i vojnih pitanja, navode američki mediji. 'U Japanu su vrlo osjetljivi kad je riječ o mjestu koje ta zemlja ima u prioritetima SAD-a', izjavio je za agenciju AP John Park, istraživač Američkog instituta za mir.

The Washington Post izvješćuje u utorak iz Tokija kako većina Japanaca na posjet Asoa SAD-u gleda kao na putovanje propalog političara, jer je u nemilosti japanske javnosti. Iako je na dužnosti manje od šest mjeseci, gafovima sklon Aso (68) već je svrstan među najnepopularnije poratne japanske političare, s manje od 15 posto potpore javnosti.

Javnost želi da Aso što prije raspiše prijevremene izbore, pokazala su tri najnovija ispitivanja javnog mnijenja, u kojima 70 posto Japanaca ne odobrava vladinu politiku. Japanski birači žele svrgnuti s vlasti Asoa i njegovu vladajuću stranku, što bi bio potres za dugo vremena zamrznutu političku strukturu zemlje. Liberalno-demokratska stranka, više-manje vlada Japanom kao jednostranačkom državom nakon II. svjetskog rata, piše Post. Redoviti opći izbori u Japanu trebali bi se održati u rujnu ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene