Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u japanskom gradu Yokohami kako je Japan model zemlje koja bi trebala biti stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.


On je također, prilikom bilateralnog sastanka s japanskim premijerom Naoto Kanom, pozvao Kana u posjet Sjedinjenim Državama u prvoj polovici 2011. godine te istaknuo kako je američka potpora japanskoj obrani nepokolebljiva.

>> Neuspješni summit G20: Protiv krize dogovorili općenite smjernice

Vezani članci Radnica, ilustracija Izvješće UN-a: Manje od polovine žena u svijetu nalazi se na tržištu rada, jednakost je gotovo nedostižna Sukob u Nagorno-Karabahu Krvoproliće u Nagorno-Karabahu: UN, SAD i Rusija pozivaju na trenutni prekid vatre, Iran se nudi kao posrednik u pregovorima

Američki predsjednik rekao je kako ga je Kan upoznao s japanskim akcijama vezanim uz pripremu mogućeg članstva u inicijativi za slobodnu trgovinu Transpacifičkog partnerstva  te da će američki i japanski pregovarači raditi zajedno.

Washington želi da se Japan pridruži TPP-u kojega podupiru SAD, no Kan se suočava s prosvjedom nekolicine članova parlamenta iz njegove vladajuće stranke koji su zabrinuti ljutnjom politički snažnih poljoprivrednih skupina koje se tome protive.

Obama se nalazi u Yokohami kako bi sudjelovao na Azijsko-pacifičkom gospodarskom summitu ovoga vikenda, na kojemu će imati prilike družiti se s Kanom i otopliti američko-japanske odnose koji su u izvjesnoj mjeri zahladili prošle godine u nesuglasicama vezanim za mjesto premještaja američke pomorske baze i strahovanja da bi tadašnji japanski premijer Yukio Hatoyama mogao vanjsku politiku Tokija više usmjeriti prema Kini. (Hina)