Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Minimalno curenje'

Nuklearka u SAD-u zatvorena zbog curenja radioaktivne vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nuklearna elektrana Yankee u američkoj saveznoj državi Vermontu zatvorena je u nedjelju navečer zbog curenja radioaktivne vode u sustavu napajanja reaktora, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik elektrane koja pripada Entergyju, korporaciji iz New Orleansa.

Iz cijevi promjera 60 centimetara radioaktivna voda curi brzinom od 60 kapi u minuti, no to se događa u zgradi elektrane i nije ugroženo javno zdravlje, rekao je glasnogovornik Larry Smith, ističući da je riječ o 'vrlo minimalnom' curenju. Nitko od 650 zaposlenih u pogonu nije bio izložen radioaktivnoj vodi, dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pitanje budućnosti Hrvatska obiluje bogatstvom zbog kojeg se vode ratovi: Pred njom je ključan izazov Hidrant u Islamu Grčkom - 1 Još bez priključka Mjesta Zadarske županije napokon ušla u 21. stoljeće: Stigla je voda, no i dalje se čekaju priključci

Reaktor je morao biti zaustavljen dok se popravlja cijev koja curi, rekao je Smith, ne navodeći kad se očekuje ponovno pokretanje elektrane stare 39 godina. Entergy je prošloga tjedna objavio da razmatra prodaju nuklearke Yankee, snage 605 megavata, kojoj je previđeno zatvaranje 2012. Tvrtka je zatražila 20-godišnju obnovu dozvole za rad reaktora, no državna skupština Vermonta glasovala je protiv daljnjeg rada elektrane.

Jedina nuklearka u Vermontu i prije je bila poznata po radioaktivnosti, a vlasti trenutačno istražuju podzemne vode kontaminirane tricijem, blago radioaktivnim izotopom vodika. Curenje tricija zaustavljeno je nakon tri mjeseca, a nakon toga posumnjalo se da su zaposlenici Entergyja državnim dužnosnicima dali pogrešne informacije o podzemnim cjevovodima.

Državni ured za zdravstvo i dalje prati razinu tricija u podzemnim vodama oko reaktora. Prošlog je mjeseca objavio da se koncentracija tricija u podzemnim bunarima 'općenito smanjuje', a u bunarima u blizini rijeke Connecticuta 'polako nastavlja rasti'. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene