Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potres magnitude 9 kakav je u ožujku pogodio japansku nuklearku, bio je za tridesetak posto jačega intenziteta nego što je ta elektrana konstrukcijski mogla podnijeti.


Zbog toga se može pretpostaviti da su vodeći sustavi već bili stradali i prije nego što ih je pogodio tsunami. Elektrooperater Tepco danas je objavio da su djelomični podaci izvučeni iz onesposobljene elektrane Fukushima Daiichi pokazali da je akceleracija tijekom potresa u trima od šest reaktora premašila vrijednost predviđenu u specifikacijama.

'Očito je potres bio snažniji nego što smo bili predvidjeli', rekao je Junichi Matsumoto, glasnogovornik Tepcoa za nuklearna pitanja. 'Teško bi to bilo predvidjeti'. Potres 11. ožujka i gotovo 15-metarski tsunami koji je uslijedio uništili su sjeveroistočnu japansku obalu i ubili više od petanest tisuća ljudi, a gotovo deset tisuća još se smatra nestalima.

Vezani članci Slika nije dostupna Bespilotna letjelica se srušila na reaktor 2 u Fukushimi Slika nije dostupna VIDEO: Nove snimke razorenog reaktora Fukushime

>> Umro i treći radnik iz nuklearke Fukushima

Katastrofa je izazvala i najtežu nuklearnu katastrofu od Černobila. Zbog opasnosti od radijacije evakuirano je gotovo osamdeset tisuća stanovnika oko elektrane 240 kilometara sjeverno od Tokija.

Japanski dužnosnici prije su tvrdili da je taljenje u trima od šest reaktora izazvao nestanak električne energije u rashladnim sustavima, a da je energije nestalo kad je tsunami onesposobio rezervne dizelske generatore. Više je puta Tepco tu katastrofu opisao kao nesreću 'koju se nije dalo predvidjeti'.No novi podaci objavljeni ovaj tjedan doveli su te tvrdnje u pitanje. Novi podaci i inspekcije na stradaloj lokaciji pokazali su da su reaktori znatno više oštećeni nego što se prije mislilo, pa su i vlasti morale odustati od svoga prvoga pristupa gašenju reaktora.

Otkriće da su reaktori i ključna sigurnosna oprema bili oštećeni u potresu moglo bi zakomplicirati i sve glasniju debatu o budućnosti nukelarne energije u Japanu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju