Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dužnosnik desničarske stranke Treća Srbija i vijećnik Skupštine Novoga Sada Aleksandar Đurđev optužio je novinarku dnevnika „Blic“ da radi za hrvatsku obavještajnu službu, prenijeli su u utorak vojvođanski mediji.


„To je sve orkestrirana kampanja koju protiv Treće Srbije vodi osobno novinarka Ana Lalić i hrvatska obavještajna služba za koju radi", rekao je Đurđev za „Blic“, nakon što ga je novinarka upitala da prokomentira izazivanje jednog incidenta u Skupštini grada.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Na ulici u Novom Sadu ubijen muškarac, policija traga za ubojicom: "Liječnici su samo mogli konstatirati smrt" Milorad Pupovac, SDSS (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) SDSS grafit u Novom Sadu osudio kao govor mržnje prema Hrvatima

Neovisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) osudilo je napad na novinarku ističući kako dužnosnici Treće Srbije „nastavljaju širiti paranoju nezamislivih razmjera, videći svuda oko sebe špijune i utvare, i markirajući kao mete sve one, a naročito novinare, koji se ne uklapaju u njihov mentalni sklop".

NDNV je u ovom povodu pozvao mjerodavna državna tijela da istraže načine na koje se financira te politička organizacija i da tako utvrde da li je "upravo Treća Srbija možda agentura jedne strane države".

VIDEO Ona je posljednja nada tajne operacije - Ima li šanse?

"Riječ je o organizaciji koja je u više navrata svojom podrškom separatistima u Ukrajini nanosila veliku štetu međunarodnom ugledu države Srbije i tako kršila osnovni vanjskopolitički princip Srbije kada je kriza u Ukrajini u pitanju", navedeno je u priopćenju.

NDNV je upitao i gradonačelnika Novog Sada Milošu Vučevića iz redova Srpske napredne stranke (SNS) "dokle misli tolerirati bahatost svojih koalicijskih trećesrbijanskih partnera".

U povodu incidenta reagirao je i poznati hrvatski publicist u Vojvodini Tomislav Žigmanov istaknuvši da su „očito naivni, Hrvati u Vojvodini vjerovali da je vrijeme u kome se o njima krajnje negativno i uvredljivo govori, i to od strane onih koji vrše vlast, u Srbiji iza njih“.

„Osim što takva optužba ima za cilj da 'upristoji' novinarsku znatiželju, ona sadržava i elemente govora mržnje spram Hrvata. Jer, što ona ima značiti? Da svaki Hrvat u Srbiji koji je integriran u društvo i koji ima zavidnu profesionalnu karijeru ima zahvaliti svojoj navezanosti na hrvatske obavještajne službe“, zaključio je Žigmanov.

Treća Srbija, nastala cijepanjem srbijanske desničarske organizacije Dveri Srpske, dio je vladajuće koalicije u Novome Sadu – ima nekoliko vijećnika u gradskom parlamentu, i upravlja s tri javna poduzeća. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook