Masovni prosvjed protiv izlaska Velike Britanije iz Europske unije (Foto: AFP) - 6
Masovni prosvjed protiv izlaska Velike Britanije iz Europske unije (Foto: AFP) - 6 Foto: Afp

Devet tjedana uoči izlaska Britanije iz Europske unije jedna je tamošnja tvrtka na tržište plasirala "pribor za preživljavanje" Brexita, kako bi one najzabrinutije Britance pripremila za najgore.


Budući da sporazumni raskid odnosa Britanije i EU-a još nije na vidiku, mnogi su proizvođači i prodavači upozorili kako bi Brexit bez dogovora zbog pretpostavljenog kaosa na granici i poremećenih linija opskrbe mogao uzrokovati nestašicu nekih namirnica i lijekova.

Vezani članci Hrvatska i EU, ilustracija Europa slavi svoj dan, no imaju li i Hrvati razloga za slavlje? Podaci nisu ohrabrujući, na začelju smo mnogih ljestvica Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 2 Ursula von der Leyen poslala snažnu poruku za rođendan Europske unije: "Moramo slušati sve glasove, bili oni kritični ili laskavi"

U "paketu za Brexit" nalazi se tako više od stotinu porcija smrznute i dehidrirane omiljene britanske hrane: indijske piletine, čilija, makarona sa sirom i fajitasa od piletine, mljevenog mesa i potrepština poput filtera za vodu i tekućine za potpalu.

"Nalazimo se usred procesa za Brexit nad kojim nitko nema kontrolu i ni naša vlada nema pojma što će se dogoditi, ali zato možemo uzeti kontrolu u vlastite ruke", kaže James Blake, vlasnik kompanije koja proizvodi paket.

Čak i ako Brexit prođe u redu, kupci neće baciti novac jer konzervirana hrana iz paketa ima rok trajanja 25 godina.

Britanska vlada nekoliko je puta ponovila da nema razloga za gomilanje namirnica i da jedine nestašice mogu biti uzrokovane jedino panikom kupaca.

"Stvarno nema potrebe za tim. Britanija ima dovoljno hrane vlastite proizvodnje, a i iz uvoza iz trećih zemalja", kazala je glasnogovornica vlade. (Hina)