Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekada najbogatiji Rus, danas najpoznatiji ruski zatvorenik Mihail Hodorkovski ponovno će pred sud. Nakon što je osuđen za utaju poreza i prijevaru, sada je optužen i za pranje novca.


Nekad najbogatiji ruski oligarh u zatvoru je već četiri godine. Kaznu služi u zloglasnom Sibiru, koji je prošli tjedan privremeno napustio. Zbog novog suđenja, prebačen je u Moskvu. Ruski bogataš, koji se Kremlju zamjerio kada se usudio krenuti u političke vode, sada je optužen za pranje novca. U šest godina, kaže tužiteljstvo, Hodorkovski je iz naftnog giganta Yukosa izvukao dionice i naftu vrijedne tisuću milijardi rubalja. Oprao je oko 450 milijardi. Prijeti mu kazna zatvora od 15 godina.

Vezani članci Slika nije dostupna Hodorkovski osuđen na dodatnih šest godina zatvora Slika nije dostupna Hodorkovski počeo štrajk glađu zbog produljenja pritvora

'Kako velika kompanija može postojati, razvijati se, ulagati, isplaćivati plaće i davati za poreze punih šest godina, postati jednom od najvećih kompanija u Rusiji ako se njezin jedini proizvod, nafta, krade?', rekao je Vadim Kluvgant, odvjetnik Mihaila Hodorkovskog.

Branitelji Hodorkovskog, ali i brojni međunarodni čimbenici, kažu da je novo suđenje još jedna farsa. Podsjećaju da Hodorkovski ove godine može tražiti prijevremeno puštanje na slobodu. Moskva to, očito, želi spriječiti. 'Sve dok je Putin u Kremlju ili Bijeloj kući, Hodorkovski će ostati u Čiti ili Butirskaji', kaže Julija Latinina, novinarka 'Nove Gazete'.

Spomenuti zatvori dodatno su poniženje nekad uspješnom poduzetniku. Kada nije meta iživljavanja zatvorskih čuvara i drugih zatvorenika, Hodorkovski je u samici, i to zbog prekriženih ruku ili čitanja novina. Diskreditacija ide toliko daleko da ga je bivši sustanar optužio za seksualno uznemiravanje. Sud je optužbu odbacio.