Zaštitni štit oko reaktora 4. nuklearne elektrane u Černobilu (Foto: Arhiva/AFP)
Zaštitni štit oko reaktora 4. nuklearne elektrane u Černobilu (Foto: Arhiva/AFP) Foto: Arhiva/AFP

Ako ste se ikad zapitali kako izgleda unutrašnjost divovske novoizgrađene "grobnice" radioaktivne ruševine nuklearke u Černobilu, sad to možete i vidjeti. Naime, ukrajinski novinar ušao je unutrašnjost tog zdanja i po prvi puta svijetu pokazao kakvo je stanje unutra.


Zaštitni okvir ili štit oko nuklearne elektrane u Černobilu smajnio je razinu radioaktivnog zračenja iz ruševina za deset puta te omogućio osiguranje sigurne zone za budući rad, ističe Simon Evans, glasnogovornik EBRD-a. Konstantna mjerenja potvrđuju da je količina zračenja na tom području drastično manja.

Vezani članci Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Ukrajinski predsjednik o mogućnosti rata s Rusijom: "To je najgora stvar koja se može dogoditi, no ta mogućnost postoji" Masovna grobnica u Marincima - 3 U Ukrajini pronađeni ostaci tisuća žrtava Staljinovih čistki: Agenti preteče KGB-a ubijali su ih metkom u potiljak, identifikacija nemoguća

Predviđeni rok trajanja štita oko nuklearke procjenjen je na 100 godina, no kakvo je stanje unutra, pokazao je jedan ukrajinski novinar.

Da bi stigao do samog središta černobilske grobnice, dopisnik servisa Radio Slobodna Europa prošao je kroz takozvani "zlatni hodnik" i pored reaktora broj 4. prekrivenog olovom, čiji su dijelovi još uvijek kontaminirani radijacijom.

"Ovdje je relativno sigurno. Ovo je nastavak 'zlatnog hodnika' koji vodi duboko unutra. Dozvoljeno nam je da dođemo ovdje. Eksplozija reaktora u travnju 1986. godine izbacila je tone radioaktivnog materijala u zrak. Pored je kontrolne sobe za reaktor broj 4. Tu su se provodila testiranja iz 1986. koja su dovela do eksplozije", priča reporter.

Otamo je krenuo premaprostoriji gdje je nekoć bila turbina i u kojoj se dogodila katastrofalna eksplozija 1986. godine. Od tog mjesta nadalje počinje radiaktivno zračnje koje više nije na sigurnim razinama za čovjeka.

Pogledajte video.