Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi varšavski nadbiskup surađivao s komunističkim tajnim službama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadbiskup Stanislaw Wielgus je u središtu pozornosti od kad su mediji počeli presipitivati njegovu prošlost. Priznao je da je komunicirao sa sigurnosnim službama, ali zanijekao da je prijavljivao svećenike.

Nadbiskup Wielgus je zanijekao optužbe: "Nisam izvršavo tajne zadatke. Nikada nikome nisam nanio zlo", te napomenuo da su dokumente koji sugeriraju drugačije sastavili komunistički "funkcionari". 

Pročitajte i ovo Dražen Kutleša Iz Katedrale Zagrebački nadbiskup Kutleša i njegova prva polnoćka, vjernicima uputio Božićnu čestitku Ilustracija U srcu Europe Postavila bombu u centru grada pa otišla: Policija u njezinoj kući pronašla sliku Osame bin Ladena

Poljski pučki pravobranitelj Janusz Kochanowski je rekao da dokumenti koje je on pregledao ukazuju da je nadbiskup Wielgus surađivao s tajnom službom Sluzba Bezpieczenstwa 1970-ih. Odbor istražitelja Crkve je rekao: "Postoje mnogobrojni, relevantni dokumenti koji pokazuju da je  Stanislaw Wielgus bio spreman savjesno i tajno surađivati s komunističkim sigurnosnim službama, te da je započeo takvu suradnju." 

Ova otkrića su potaknula poziv na njegovu ostavku.

No, usprkos optužbama, koje su se u poljskom tisku prvi put pojavile 20. prosinca, dva tjedna nakon što je Wielgus imenovan nadbiskupom, iz Vatikana su objavili da on ima njihovu potporu. "Sveta je stolica tijekom odlučivanja o imenovanju novog varšavskog nadbiskupa uzela u obzir sve okolnosti iz njegovog života, uključujući i one iz prošlosti", stoji u priopćenju Vatikana.

Smatra se da je u Poljskoj komunistička vlast bila posebno zainteresirana za infiltraciju u Katoličku crkvu jer su je smatrali središtem otpora. Crkva je u poljskom društvu odigrala vodeću ulogu u borbi protiv komunizma, naročito za vrijeme pape Pavla Ivana II.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene