Obavijesti Video Pretražite Navigacija
15.000 zaraženih

Rusija: OTKRIVEN novi soj HIV-a, širi se 'zapanjujućom brzinom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstveni istraživački centar u Sibiru priopćio je u srijedu da je otkrio novi soj HIV-a u Rusiji te da se taj virus širi "velikom brzinom", prenose ruski mediji.

Podtip, poznat kao 02_AG/A, prvi put je otkriven u sibirskom gradu Novosibirsku 2006. godine, a sada je odgovoran za više od 50 posto novih zaraza HIV-om u toj regiji, navodi Centar za virologiju Vektor.

Pročitajte i ovo Moskva Nisu zadovoljni Rusija zaprijetila Americi i Europi: "Ovo je krađa, vi ste lopovi! Odgovor će biti iznimno oštar" Crveni trg, Moskva - 2 rat dronovima Rusija tvrdi da je oborila dva ukrajinska drona kod Moskve i Sankt Peterburga

>> Konačno pronađen ubojica virusa HIV-a?

Broj HIV pozitivnih ljudi u regiji Novosibirska porastao je s oko 2.000 u 2007. godini na 15.000 prošle godine.

To bi mogao biti najvirulentniji oblik HIV-a u Rusiji, izjavila je Natalija Gašnjikova, čelnica Odjela za retroviruse u Vektoru. Po njezinim riječima, taj se virus može širiti puno brže od sadašnjeg vodećeg soja HIV-a u Rusiji, podtipa A(I).

>> HIV-om namjerno zarazio više od 300 ljudi?!

Novi soj nije ograničen na Sibir nego je otkriven i u Čečeniji kao i u bivšim sovjetskim republikama Kirgistanu i Kazahstanu, navodi centar. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene