Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spomenik nulte kategorije

Novi Sad: Počela obnova kuće bana Jelačića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Novom Sadu započela je obnova kuće bana Josipa Jelačića.

Kuća, koji nikada nije prošla temeljitu sanaciju, izgrađena je davne 1745. godine. Ban Jelačić u njoj je rođen 1801. godine. 'S kuće se nedavno srušila fasada, pa je građevina već predstavljala opasnost za prolaznike', rekao je Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada.

Pročitajte i ovo Matea Ćorić DVIJE GODINE OD POTRESA Odluka o izgradnji prve kuće nakon potresa donesena prije devet mjeseci, ali do danas nema pomaka: "Umjesto temelja ovdje raste jedino - trava" Slika nije dostupna OTVORIO SAVSKI MOST Tomašević otkrio koga nema na popisu za otkaz i komentirao prodaju Gradske plinare: ''Traže se opcije...''

Dodao je kako kuća godinama nije obnavljana zbog vrlo kompliciranih vlasničkih odnosa. No, nakon što je gradonačelnik poslao na teren inspekciju koja je utvrdila stanje, sanacija spomenika nulte kulture odmah je započela.

'Zamijenit ćemo kompletnu krovnu konstrukciju i fasadu, no sve će se preciznije znati kada počne sanacija', dodao je gradonačelnik Novog Sada.

'Ovo je veliki trenutak'

Ljerka Alajbeg, generalna konzulica RH u Subotici, naglasila je kako se trebamo veseliti budućnosti. 'Ovo je veliki trenutak za građane Novog Sada gdje se objekt nalazi, ali i za građane Vojvodine i građane Hrvatske', rekla je.

Istaknula je kako su neke povijesne ličnosti, isto kao i iinteresi zajednički. 'Vjerujem da ćemo u budućnosti zajednički znati kako koristiti ovaj spomenik', rekla je Ljerka Alajbeg.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene