Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Irski premijer najavio

Novi referendum o Lisabonskom ugovoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irski premijer Brian Cowen najavio je u petak da će Irska sljedeće godine održati drugi referendum o Lisabonskom ugovoru nakon što je na summitu u Bruxellesu službeni Dublin dobio jamstva čelnika Unije da reformski sporazum neće ugroziti irsku nacionalnu politiku.

'Na temelju današnjeg dogovora... spreman sam ponovno izaći pred irski narod sljedeće godine', izjavio je Cowen, govoreći o potencijalno rizičnom ponovnom glasovanju o tekstu reformskog sporazuma EU-a koji su irski birači već odbacili na referendumu u lipnju ove godine. 

Pročitajte i ovo Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano" Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer

>> Otvoren put novom referendumu u Irskoj

Irsko odbijanje zaustavilo je proces prihvaćanja Lisabonskog ugovora koji, da bi stupio na snagu, treba biti ratificiran u svih 27 članica EU-a.

Prema analizama provedenim u Irskoj nakon referenduma, birači su odbacili Lisabonski ugovor zbog pitanja tradicionalne irske vojne neutralnosti, zabrinutosti oko širenja nadležnosti Bruxellesa na nacionalnu jurisdikciju i oko prava na zaštitu nerođene djece, spornog pitanja porezne suverenosti, te broja povjerenika u EK.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene