Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi rat je počeo: Amerikanci bombardiraju islamiste u Iraku!

VIDEO Objavljena snimka američkog napada!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zračne snage SAD-a napale su topništvo koje je korišteno u napadima protiv Kurda koji su branili grad Erbil u sjevernom Iraku.

Američki zrakoplovi započeli su sa zračnim udarom na Islamsku državu, objavljeno je iz Pentagona. Zračne snage SAD-a napale su topništvo koje je korišteno u napadima protiv Kurda koji su branili grad Erbil u sjevernom Iraku.

'Dva zrakoplova F/A-18 ispustila su laserom vođene projektile na pokretnu topničku jedinicu u blizini Erbila', objavljeno je iz Pentagona a prenosi Sky News.

'Odluku o napadu donio je zapovjednik Središnjeg zapovjedništva američkih snaga na temelju odobrenja vrhovnog zapovjednika', stoji u priopćenju. Tako su se dvije i pol godine nakon odlaska američki vojnici ponovno vratili u Irak.

Pročitajte i ovo Izraelski napad na Rafu RATNE STRAHOTE "Tragedija, djevojčica je rođena kao siroče": Spasili bebu čija je majka ubijena u napadu Ilustracija teško je ozlijeđena Strava u Zagrebu: Ponudio djevojci prijevoz pa je nakon svađe izbacio iz auta, udario i vukao po cesti

Podsjetimo, Obama se na ovakve radikalne poteze odlučio zbog sve većeg nasilja u Iraku koje provode islamski militanti kao i zbog zaštite kršćanske manjine.

Više od 40 tisuća kršćana napustilo je svoje domove te su se sklonili u planine gdje navodno ima sve više smrtnih slučajeva zbog nedostatka vode i hrane.

Velika Britanija najavila je da će Amerikancima pružiti "tehničku pomoć" u zračnoj dostavi humanitarne pomoći, ali je premijer David Cameron isključio mogućnost britanske vojne intervencije.

Islamisti, koji idu u korak s modernim tehnologijama, dan prije nego što je počela američka intervencija u Iraku objavili su video u kojem se prijete direktno Baracku Obami.

'Podignut ćemo zastavu Alaha na Bijeloj kući', poručio je jedan militant u dokumentarcu Vice News koji je objavljen u četvrtak.

 

Islamska država, odmetnuti ogranak al Kaide prohujala je u lipnju sjeverom Iraka bez gotovo ikakvog otpora iračke vojske i otada niže vojne uspjehe. Njezini borci preuzeli su kontrolu nad nekoliko kršćanskih gradova na sjeveru Iraka, zbog čega je izbjeglo oko 100.000 ljudi.


VIDEO Obama NAREDIO zračni napad na Irak!

Zauzeli su Karakoš, najveći irački kršćanski grad, kao i okolna sela nakon povlačenja kurdskih snaga koje su došle iz autonomne regije Kurdistan i štitile to područje posljednja dva mjeseca.

 

Povlačenje Kurda dovelo je islamiste na samo 30 minuta vožnje do Erbila, bogatog glavnog grada autonomnog Kurdistana. Američke i europske naftne kompanije naredile su hitnu evakuaciju svog osoblja iz grada.

Islamska država, koju se smatra radikalnijom skupinom od al Kaide nevjernicima drži većinske iračke šijite te manjine kao što su kršćani i jezidi, te kurdsku etničko-religijsku zajednicu.

Napredovanje njezinih pripadnika izazvalo je bijeg tisuća stanovnika Karakoša u strahu da će morati učiniti ono što su sunitski militanti tražili od stanovnika ostalih zauzetih područja - otići, prijeći na islam ili se suočiti sa smrću.

Kaldejski patrijarh Louis Sako izjavio je nedavno da je u bijegu gotovo 100.000 kršćana, dodajući da je riječ o "humanitarnoj katastrofi."

Po Saki, u Iraku živi još oko 500.000 kršćana, u odnosu na 1,2 milijuna prije američke invazije 2003.

Grad Tilkaif, u kojem živi također puno kršćana ali i pripadnika šijitske manjine Šabak, također je ostao pust.

Islamska država je na svom Twitter profilu izvijestila da su njezini pripadnici u najnovijoj ofenzivi osvojili 15 gradova, stratešku branu Mosul na rijeci Tigris i vojnu bazu, u ofenzivi koja je počela tijekom vikenda i još uvijek traje.

Dva očevica prenijela su Reutersu da su islamisti u četvrtak izvjesili svoju crnu zastavu nad branom što militantima omogućuje da poplave najveće iračke gradove ili značajno smanje isporuku vode i električne energije.

Obama nije odredio koliko će udari trajati

Američki predsjednik Barack Obama koji je naredio zračne udare na džihadske položaje na sjeveru Iraka nije odredio koliko će ta vojna operacija trajati, rekla je u petak Bijela kuća.

"Predsjednik nije odredio dan završetka" operacije, rekao je Josh Earnest, glasnogovornik Bijele kuće, dodajući da je isključena mogućnost "duljeg vojnog sukoba uz sudjelovanje SAD-a" i opetujući da se o slanju kopnenih snaga i ne razmišlja.

Odgovarajući na pitanje o razlozima koji su naveli Obamu da intervenira u Iraku pošto je ipak odlučio da to neće učiniti u Siriji, Earnest je ocijenio da se te dvije situacije osjetno razlikuju.

Istaknuo je da je američka vojska odgovorila na zahtjev iračke vlade. "To je velika razlika", rekao je.

"Druga stvar, američka vojska i američka obavještajna služba imaju dobru sliku stanja na terenu u Iraku", dodao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene