Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Režim sirijskog predsjednika Bašara al-Asada bliži se svom kraju i gubi kontrolu u više gradova, rekao je u nedjelju novi predsjednik Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV) Abdel Basset Sida.


'Ulazimo u osjetljivu fazu. Režim ide svom kraju. Sve veći broj pokolja i razaranja pokazuje da se režim koprca', rekao je Sida odmah nakon svog izbora na vodeću dužnost u SNV-u. 'Po informacijama koje smo dobili, režim je izgubio kontrolu u Damasku i drugim gradovima', dodao je, bez drugih potankosti.

Vezani članci Rat u Siriji (Foto: AFP) Washington "krajnje zabrinut" zbog primjene kemijskog oružja u Siriji Slika nije dostupna Carla del Ponte ogorčena napustila UN-ovo povjerenstvo: "Sedam godina zločina bez kažnjavanja"

>> Sirijsko nacionalno vijeće izabralo novog čelnika

Borbe između vladinih snaga i pobunjenika u prijestolnici nedavno su se zaoštrile, ali su režimske snage i dalje najbolje učvršćene u Damasku.

Odgovarajući na pitanje o tome što će raditi na novoj dužnosti u SNV-u, Sida je kazao da će vijeće 'sve napore uložiti kako bi međunarodna zajednica donijela presudnu odluku o režimu koji i dalje čini pokolje'.

'Plan (međunarodnog izaslanika Kofija Annana za izlazak iz krize) još postoji, ali se ne provodi. Nastojat ćemo da se taj plan poveže sa 7. poglavljem UN-ove Povelje kako bismo primorali režim da ga počne provoditi i kako bi sve mogućnosti bile otvorene', dodao je.

Sedmo poglavlje UN-ove Povelje, koju Sjedinjene Države žele iskoristiti kako bi izvršile pritisak na Damask, predviđa prinudne mjere u slučaju pretnje miru, koje idu od gospodarskih sankcija do uporabe vojne sile.

Sidin prethodnik, Burhan Galiun, odstupio je s dužnosti nakon kritike da je loše koordinirao rad SVN-a i boraca na terenu te da je omogućio Muslimanskoj braći da steknu prevelik utjecaj u SNV-u. Sida, kojemu je 56 godina, uživa u vijeću ugled 'pomirljiva', 'časnog'i 'neovisnog' čovjeka. U SNV ulazi velik broj oporbenih sirijskih skupina različitih političkih gledišta.(Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.