Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Bitka'' za mir

Novi glavni tajnik UN-a najavio preokret: "Previše prilika za sprječavanje sukoba je izgubljeno''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je predstavio u utorak Vijeću sigurnosti svoje viđenje međunarodne organizacije, čiju je ulogu potrebno revitalizirati vodeći diplomaciju usmjerenu na sprječavanje sukoba.

"Treba nam potpuno novi pristup", ocijenio je Antonio Guterres, bivši portugalski premijer i bivši UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice (UNHCR) u prvom govoru pred Vijećem nakon što je stupio na dužnost 1. siječnja.

Pročitajte i ovo Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Antonio Guterres pomiješao papire Nezgodan gaf šefa UN-a: "Nastala je mala zabuna, ispričavam se"

On je istaknuo da je u UN-u previše vremena posvećeno upravljanju krizama, umjesto njihovog sprječavanja. "Narodi plaćaju previsoke cijene", zaključio je. Obznanio je da namjerava pokrenuti inicijativu poticanja posredovanja u sklopu jačanja diplomacije za mir, bez dodatnih pojedinosti.

Novi glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres želi da u 2017. apsolutni prioritet bude mir i pozvao je međunarodnu zajednicu da se posveti tom cilju u poruci objavljenoj na prvi dan nove godine kada je preuzeo dužnost. Nasljednik Ban Ki-moona je već naznačio obrise strategije svoje reforme te organizacije i naglasio napore s ciljem okončanja sukoba, od Sirije do Južnog Sudana.

On će morati raditi s duboko podijeljenim Vijećem sigurnosti, nesposobnim dogovoriti okončanje šest godina dugog građanskog rata u Siriji.

"Najveći poraz međunarodne zajednice danas je njezin neuspjeh u sprječavanju sukoba i u jamčenju svjetske sigurnosti", napisao je Guterres u članku objavljenom u ponedjeljak u američkom časopisu Newsweek.

"Tamo gdje bjesne ratovi, potrebno nam je posredovanje, arbitraža i kreativna diplomacija koju podržavaju sve zemlje" čime je dao naslutiti izravniju umiješanost u velika pitanja od svog prethodnika.

"Previše prilika za sprječavanje sukoba je izgubljeno jer među državama članicama nije vladalo međusobno povjerenje", istaknuo je.

"Danas moramo dokazati sposobnosti vođenja i pojačati vjerodostojnost i autoritet Ujedinjenih naroda i staviti mir u prvi plan", zaključio je.

Njegove planove osnaženja UN-a bi mogao poremetiti novi američki predsjednik Donald Trump čije su namjere u pogledu vanjske politike još nejasne. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene