Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su otkrili vrstu bića čiji se ostaci u velikom broju analiziranih točaka poklapaju sa ljudskom vrstom.


Kostur nove ljudske vrste pronađen je u zakopanim odajama drevnog špiljskog sustava u Južnoj Africi. Pronalazak 15 djelomičnih kostura ujedno je i najveće pojedinačno otkriće ovog tipa u Africi.

Vezani članci Koronavirus, Afrika UN-ova procjena: Od koronavirusa će preminuti najmanje 300.000 Afrikanaca, 29 milijuna završit će u ekstremnom siromaštvu" Policija, ilustracija Strava u Puli: Prolaznik u šumi pronašao ljudske kosti, čeka se identifikacija

Vrsta je nazvana Homo naledi, a klasificirana je kao iz roda Homo, skupina kojoj pripadaju ljudi. Izvješće o analizi pronađenih kostura pokazuje da je ova vrsta provodila ritualno ponašanje.

OTKRIĆE KOJE ĆE PROMIJENITI TIJEK EVOLUCIJE 'Vrijeme je da otvorimo naše umove'

Istraživači koji su pronašli kosture još uvijek nisu uspjeli odrediti starost i dob kostura, odnosno odrediti razdoblje u povijesti u kojem je ova vrsta živjela, no znanstvenik koji je predvodio tim istraživača, prof. Lee Berger kazao je kako se vrlo vjerojatno radi o najstarijoj vrsti roda Homo koja je na području Afrike mogla živjeti prije otprilike 3 milijuna godina.

Kao i svi koji se nalaze na terenu, profesor Berger, izbjegava korištenje termina 'karika koja nedostaje', no kaže da bi ovaj pronalazak mogao objasniti i biti veza između primitivnih vrsta i ljudi, piše BBC.

Otkriće vrste Homo naledi temelji se na više od 1550 fosilnih ostataka dosad nepoznate vrste. Ostaci su pronađeni u nalazištu Dinaledi u Južnoafričkoj Republici. Među njima su parcijalni dijelovi kostura 15 primjeraka ljudskog pretka u svim životnim dobima, kazao je profesor Lee Berger koji je vodio istraživanje.

Homo naledi, za kojega se vjeruje da je jedan od najranijih čovjekovih predaka, imao je ruke poput današnjeg čovjeka, ramene kosti kao kod majmuna, stopala prilagođena višesatnom hodanju te mozak tri puta manji od mozga modernog čovjeka, velik otprilike kao kod gorile. Prosječna visina mu je bila oko metar i pol, a težio je prosječno 45 kilograma.

Berger tvrdi da se iznenadio u kojoj su mjeri ostaci očuvani te kazao da Homo naledi ne nalikuje ostacima nijedne vrste primitivnih ljudi ranije pronađenih na području Afrike.

 

'Kada smo pronašli jednu košćicu smatrali smo je otkrićem, a onda se taj jedan fosilni pronalazak pretvorio u stotine fosila što je na koncu dovelo do otkrivanja gotovo cijelog kostura i ne samo jednog', kazao je prof. Berger.

'Na kraju tog neprocjenjivog iskustva iskapanja koje je trajalo 21 dan, otkriven je najveći skup kostura ljudskih rođaka ikada otkrivenih u povijesti afričkog kontinenta. To je bilo izvanredno iskustvo', dodaje Berger.

Otkriće koje mijenja nama poznatu povijest

Profesor Chris Stringer iz Prirodoslovnog muzeja otkriće Naledija nazvao je 'vrlo važnim otkrićem'.

'Ono što vidimo je dokaz da je priroda u više navrata eksperimentirala s načinima na koji će se razviti ljudi. Zbog toga postoje različite vrste nalik na ljudsku koje potječu iz potpuno različitih vremenskih perioda kao i različitih prostora Afrike. Samo je jedna od tih vrsta naš pravi predak', rekao je prof. Stringer.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook