Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekoliko francuskih nakladnika podići će tužbu protiv Googlea zbog ilegalne digitalizacije više od milijun francuskih djela.


Direktor ugledne francuske nakladničke kuće Gallimard, Antoine Gallimard izjavio je u srijedu da će i on podići sudsku tužbu protiv Googlea, zajedno s još nekoliko francuskih nakladnika koji američku supertvrtku optužuju da digitalizira djela bez njihova pristanka. 'I mi idemo u pravnu bitku, s nekim našim kolegama', rekao je nakladnik Antoine Gallimard na pariškom Salonu knjiga. Nakladnici Albin Michel, Flammarion i Eyrolles trebali bi mu se pridružiti, ističu u nakladničkim krugovima.

Vezani članci Provjereno: Prijetnje i ucjene radnicima Hrvatskih šuma - 6 Odustanite od tužbi ili nema sirovine za rad! Zbog okršaja s Hrvatskim šumama mnogi su već dobili otkaze, stotine strepe: "Noću se budim i mislim da možda nije istina. Ali nažalost je" Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Europska komisija tužila farmaceutsku tvrtku jer nije isporučila dogovorene doze cjepiva: "Ugovor nije poštovan"

Google koji je u šest godina već digitalizirao 12 milijuna djela bez odobrenja nakladnika i vlasnika autorskih prava, 'daje nam obećanja mjesecima ... i nastavlja ilegalnu digitalizaciju', dodao je Gallimard. Riječ je o više od milijun francuskih djela koja će se obuhvatiti tužbom.

Nakon višegodišnjeg sudskog spora Google, kojega su sudbeno gonili nakladnici La Martiniere i Syndicat national de l'edition (SNE), pariški visoki sud osudio je 18. prosinca 2009. zbog krivotvorenja, na globu od 300.000 eura. Tražilica koja je knjige nakladnika La Martinierea povukla iz svog popisa žalila se na presudu. (Hina)