Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obje strane zadovoljne

'Slažemo se u 95 posto stvari, ostatak ćemo ostaviti za drugi krug'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon današnjeg zatvorenog sastanka predstavnika MOST-a i koalicije Hrvatska raste, obje strane su zadovoljne.

U niže priloženim dokumentima pročitajte kakve reforme poduzetništva i pravosuđa traže iz MOST-a.

Pročitajte i ovo Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija'' Tihomir Cipek, politički analitičar "Prava politička diverzija" Analitičar za Dnevnik Nove TV: "Milanović ide na taj sukob i to se čak kosi s načelima SDP-a. A Plenkovićeva taktika je poput thai chija"

"Mislim da imamo reforme koje nisu prihvatljive baš svima tako da mi očekujemo u tim reformama koje su malo teže da pronađemo kvalitetnije rješenje", rekao je nakon sastanka Tomislav Panenić (MOST).

Na pitanje novinara da malo pojasni pojedinosti sastanka i da ne budu magloviti, Panenić je rekao kako nema magle. "Mi smo tri sata sjedili tako d ane vidim što je tu maglovito, teme su iznesene i nije bilo ništa maglovito", rekao je Panenić.

U ime koalicije Hrvatska raste izjavu je nakon sastanka dao ministar Siniša Hajdaš Dončić te izrazio zadovoljstvo održanim sastankom.

"Razgovori su bili vrlo konstruktivni, vrlo sam zadovoljan sa detaljima, što znači da kolege iz MOST-a poznaju materiju. Ulazili smo u najsitnije detalje nekih reformskih mjera, koje bih podijelio u zapravo dvije skupine - nešto što već imamo dogovoreno s Bruxellesom u sklopu reformskih mjera, ali onda i onih peglanja u sitne detalje", rekao je Hajdaš Dončić.

"Moj osobni dojam je da se u 95 posto stvari slažemo, neke stvari slično ili isto gledamo, a ostatak ćemo ostaviti za drugi krug pregovora, koji će biti za nekakvih šest do sedam dana", dodao je.

'Mi gradimo povjerenje, nema skrivanja'

Dončić se osvrnuo i na reformu vezanu za smanjenje poreza i realnosti da se to dogodi.

"Shvatio sam kolege iz MOST-a vrlo afirmativno, dakle oni to ne traže odmah. To je definitivno nemoguće, znamo da smo u mjerama prekomjernog deficita, ali s nekim stvarima u nekom kraćem roku, dakle ovdje ne govorimo o četiri godine, govorimo o možda godinu i pol dana do dvije godine, mi se možemo složiti i s definiranjem stope poreza na dobit, a PDV bi ostavili za neku drugu fazu, jer u nekom kratkom roku to nije moguće. Mislim da smo tu postigli jedna, kako sam barem shvatio, konsenzus i da bi se ta priča mogla i dalje odvijati", istaknuo je Hajdaš Dončić.

Novinare je zanimalo i to kakva jamstva će biti oko tih dogovora, odnosno za njihovu provedbu.

"Mi gradimo povjerenje. Najveće jamstvo je povjerenje između dvije strane i mislim da ćemo ostati na tom putu i da ćemo uspjeti stvoriti jedno međusobno povjerenje, a znate kad se da ruka, da je to najvažnije", poručio je Hajdaš Dončić.

Panenić je na to dodao kako to neće biti samo sporazum, već i javno predočena stvar. "Nismo tražili nikakva rješenja koja će nama podilaziti... nego su to rješenja koja ćemo moći predočiti javnosti", naglasio je.

"Nema skrivanja, sve će biti prikazano javno i pokazan vremenski tok rješavanja određenih stvari", poručio je na kraju Hajdaš Dončić.

Razgovora o mogućem mandataru nije bilo.

Potporu Milanoviću dao i Čačić

Teme pregovora bile su pravosuđe i poduzetništvo. Na pitanje novinara prije sastanka gdje je Božo Petrov, Tomislav Panenić (MOST) odgovorio je novinarima kako "gazda ima svog posla". Na pitanje zašto nisu otvoreni, Panenić dodaje kako bi "imali problem u komunikaciji". "Dat ćemo izjavu poslije sastanka", poručio je.

U pregovorima ne sudjeluje ni Zoran Milanović, ali je pozdravio sudionike na početku pregovora.

U središnjicu SDP-a je stigao i Radimir Čačić koji je došao dati potpis potpore Zoranu Milanoviću. Rekao je da želi projekte, no istaknuo je da je teško u ovom trenutku reći tko će sastaviti Vladu, jer se pregovara s platformom, a ne strankom, koja ima široki raspon ideoloških ljudi. Čačić je dodao i kako je razgovarao i s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom te izrazio iznenađenost tim razgovorom, jer je Karamarko pokazao veću spremnost na reforme, nego što je to govorio ili dao do znanja tijekom predizborne kampanje.

Prije sastanka s MOST-om, u SDP-ovu središnjicu na Iblerovom trgu u Zagrebu došao je Silvano Hrelja (HSU) službeno dati potpis za Zorana Milanovića kao mandatara.

NASTAVAK PREGOVORA Na dnevnom redu pravosuđe i poduzetništvo

Rekao je da očekuje dogovor s MOST-om, pojasnio je da sada postoje samo naznake poglavlja za pregovore, ali ne i konkretni prijedlozi. Sam je rekao da je spreman sudjelovati u pregovorima idući tjedan, kad tema bude porezna politika, jer se to odnosi i na mirovine.

Na pregovorima s MOST-om stigli su ministri Branko Grčić, Orsat Miljenić i Siniša Hajdaš Dončić, a stigao je i koalicijski partner Ivan Vrdoljak, koji je samo dobacio da su mu očekivanja realna.

Na pregovorima s MOST-om u SDP-u sudjeluje i Nansi Tireli, predsjednica Laburista. Tireli je prije sastanka rekla da očekuje konstruktivne razgovore s konkretnim prijedlozima i rokovima realizacije reformi. Pojasnila je da nije moguće ništa promijeniti preko noći i zato treba ozbiljno razgovarati. 

U niže priloženim dokumentima pročitajte kakve reforme poduzetništva i pravosuđa traže iz MOST-a. (T.K./B.V./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene