Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok se svijet priprema za najvažniji globalni summit na temu klimatskih promjena kasnije tijekom studenog u parizu, vijesti koje znanstvenici prenose s Grenlanda, mogle bi ubrzati pregovore upravo na tom nadolazećem summitu.


Čini se kako se još jedan ogroman glečer ubrzano povlači u i nestaje u moru. Riječ je o glečeru Zachariae i to predstavlja još jedan zabrinjavajući signal, koji je prethodno uočen i kod glečera Jacobshavn na zapadu Antarktika.

Vezani članci Slika nije dostupna UPOZORENJE ČOVJEČANSTVU Ovo ne smijemo zanemariti Slika nije dostupna Otkriće NASA-e: Do potpunog raspada ostalo nekoliko godina

U oba slučaja, topla oceanska struja dolazi do dubokih baza tih glečera i to predstavlja velik problem, ističu znanstvenici.

Zachariae se nalazi na sjeveroistočnom dijelu Grenlanda, a Jeremie Mouginot sa Sveučilišta California je zajedno s kolegama u časopisu Science otkrio da se taj ledenjak ubrzano povlači i da ima potencijal podignuti razinu mora za pola metra, prenosi Washington Post. Njegovo ubrzano povlačenje zamjećeno je još od 2012. godine.

Emisije stakleničkih plinova zabilježile pad u 11 članica G20

Taj glečer izgubio je punih 95 posto leda koji je pomogao stabilizirati ga, a sad strši iz mora kao litica visine 75 metara.

"To je u neku ruku otvaranje drugih po redu vrata poplave na Grenlandu", istaknuo je Eric Ringot, koautor studije iz NASA-inog Jet propulsion Laboratoryja. U kombinaciji sa susjednim glečerom Nioghalvfjerdsfjorden, oba imaju potencijal podići razinu mora za 1,1 metara u tom ubrzanom povlačenju.

"Ako na grenland gledate kao na čamac, onda vam je to kao da primate vodu sa svih strana u njega", pojasnio je Mouginot.

NASA je objavila i satelitsku snimku glečera Zachariae i Nioghalvfjerdsfjorden.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook