Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NASA objavila snimku

Grdosije koje prijete podizanjem razine mora za 1,1 metar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se svijet priprema za najvažniji globalni summit na temu klimatskih promjena kasnije tijekom studenog u parizu, vijesti koje znanstvenici prenose s Grenlanda, mogle bi ubrzati pregovore upravo na tom nadolazećem summitu.

Čini se kako se još jedan ogroman glečer ubrzano povlači u i nestaje u moru. Riječ je o glečeru Zachariae i to predstavlja još jedan zabrinjavajući signal, koji je prethodno uočen i kod glečera Jacobshavn na zapadu Antarktika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pojašnjava oceanograf Mirko Orlić Posljedice Trumpove odluke: Ovi dijelovi hrvatske obale mogli bi biti poplavljeni Slika nije dostupna Greenlandovi ledenjaci ''Osuđeni na propast'': Voda se jednostavno prelijeva

U oba slučaja, topla oceanska struja dolazi do dubokih baza tih glečera i to predstavlja velik problem, ističu znanstvenici.

Zachariae se nalazi na sjeveroistočnom dijelu Grenlanda, a Jeremie Mouginot sa Sveučilišta California je zajedno s kolegama u časopisu Science otkrio da se taj ledenjak ubrzano povlači i da ima potencijal podignuti razinu mora za pola metra, prenosi Washington Post. Njegovo ubrzano povlačenje zamjećeno je još od 2012. godine.

Emisije stakleničkih plinova zabilježile pad u 11 članica G20

Taj glečer izgubio je punih 95 posto leda koji je pomogao stabilizirati ga, a sad strši iz mora kao litica visine 75 metara.

"To je u neku ruku otvaranje drugih po redu vrata poplave na Grenlandu", istaknuo je Eric Ringot, koautor studije iz NASA-inog Jet propulsion Laboratoryja. U kombinaciji sa susjednim glečerom Nioghalvfjerdsfjorden, oba imaju potencijal podići razinu mora za 1,1 metara u tom ubrzanom povlačenju.

"Ako na grenland gledate kao na čamac, onda vam je to kao da primate vodu sa svih strana u njega", pojasnio je Mouginot.

NASA je objavila i satelitsku snimku glečera Zachariae i Nioghalvfjerdsfjorden.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene