Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Druga Fukushima?

Nova prijetnja: Bugarska nuklearka ima oštećene poluge goriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarska nuklearna elektrana je u problemima. Čak 37 od 61 poluge nuklearnog goriva je napuklo.

Svijet je već ionako 'na iglama' oko katastrofe s nuklearnom elektranom Fukushima Daiichi u Japanu, a vijest iz Bugarske nuklearke Kozloduy na sjeveroistoku zemlje samo bi mogla pridonijeti onima koji zagovaraju gašenje svih nuklearki u svijetu i prelazak na alternativne izvore energije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva Ilustracija Od utorka Stigle dobre vijesti za vozače: Objavljene neslužbene cijene goriva, jedno će pojeftiniti

Oštećenja na polugama pronađena su tijekom rutinskog održavanja, a sve oštećene poluge bit će zamijenjene tvrde bugarske vlasti, a prenosi RFI. Planirana zamjena poluga neće odgoditi pripreme za puštanje glavnog reaktora na bugarsku glavnu energetsku mrežu idućeg mjeseca, tvrdi operater nuklearke.

Prošlog tjedna radnici nuklearke zabilježili su povećano zračenje unutar reaktora broj 5, ali zračenje nije primijećeno izvan zgrade tog reaktora. Kao i nuklearka Fukushima, Kozloduy ima isto šest reaktora, a Bugarska ih je sve morala pogasiti kao preduvjet za ulazak u EU 2007. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene