Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bugarska nuklearna elektrana je u problemima. Čak 37 od 61 poluge nuklearnog goriva je napuklo.


Svijet je već ionako 'na iglama' oko katastrofe s nuklearnom elektranom Fukushima Daiichi u Japanu, a vijest iz Bugarske nuklearke Kozloduy na sjeveroistoku zemlje samo bi mogla pridonijeti onima koji zagovaraju gašenje svih nuklearki u svijetu i prelazak na alternativne izvore energije.

Vezani članci Petrol Dramatična odluka iz Ljubljane: Izgubili smo milijune. Tražimo nadoknadu, a sutra zatvaramo benzinske Više kupujemo ako smo u nabavku otišli gladni Što nas čeka u 2023.? Doznajemo što će biti s cijenama hrane, goriva, nekretnina...

Oštećenja na polugama pronađena su tijekom rutinskog održavanja, a sve oštećene poluge bit će zamijenjene tvrde bugarske vlasti, a prenosi RFI. Planirana zamjena poluga neće odgoditi pripreme za puštanje glavnog reaktora na bugarsku glavnu energetsku mrežu idućeg mjeseca, tvrdi operater nuklearke.

Prošlog tjedna radnici nuklearke zabilježili su povećano zračenje unutar reaktora broj 5, ali zračenje nije primijećeno izvan zgrade tog reaktora. Kao i nuklearka Fukushima, Kozloduy ima isto šest reaktora, a Bugarska ih je sve morala pogasiti kao preduvjet za ulazak u EU 2007. godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju