Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Crni dim u četvrtak se nadvio nad poplavljenu kemijsku tvornicu u gradu Crosbyiju u Teksasu iz koje su se čule eksplozije, prenose američki mediji, a francuska grupacija Arkema potvrdila je dvije eksplozije upozoravajući da mogu uslijediti nove.


"Želimo da lokalno stanovništvo bude svjesno da je proizvod uskladišten na više lokacija u tvornici i da ostaje opasnost od novih eksplozija", objavila je Arkema u priopćenju. "Molimo vas da se ne vraćate u evakuirano područje sve dok se ne proglasi sigurnim".

Vezani članci Eksplozija u slovenskoj kemijskoj tvornici Petero poginulih u tvornici u Sloveniji. Zna se i vjerojatan uzrok eksplozije Eksplozija u slovenskoj kemijskoj tvornici FOTO/VIDEO Više od 20 ozlijeđenih u eksploziji u kemijskoj tvornici: "Nestali radnici su vjerojatno mrtvi"

Tvrtka je iz poplavljene tvornice evakuirala preostale radnike u utorak, a istog dana iz opreza su evakuirani i stanovnici okruga Harris u Teksasu koji žive u krugu od 2,4 km oko tvornice kemijskih proizvoda francuske grupacije Arkeme.

Arkema je tada upozorila okrug na "moguću reakciju nekih kemijskih proizvoda u pogonima".

"Kemijska reakcija može prouzročiti požar, zbog čega se može stvoriti velika količina crnog dima", dodaje se u priopćenju.

Vlasti nisu rekle ništa o eventualnoj toksičnosti dima ni o kakvim je kemijskim proizvodima riječ. Problemi su nastali nakon što je tropska oluja Harvey pogodila područje Teksasa i uslijed velikih poplava.

Arkema koja kotira na burzi multinacionalna je kompanija sa sjedištem blizu Pariza. Tvornica u Teksasu proizvodi organske perokside koji se koriste u proizvodnji umjetnih smola, polistirena, boja i drugih proizvoda. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju