Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usred velikih poplava

Nova katastrofa na pomolu: Eksplozije i crni dim iz poplavljene kemijske tvornice u Teksasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crni dim u četvrtak se nadvio nad poplavljenu kemijsku tvornicu u gradu Crosbyiju u Teksasu iz koje su se čule eksplozije, prenose američki mediji, a francuska grupacija Arkema potvrdila je dvije eksplozije upozoravajući da mogu uslijediti nove.

"Želimo da lokalno stanovništvo bude svjesno da je proizvod uskladišten na više lokacija u tvornici i da ostaje opasnost od novih eksplozija", objavila je Arkema u priopćenju. "Molimo vas da se ne vraćate u evakuirano područje sve dok se ne proglasi sigurnim".

Pročitajte i ovo Napad na Kijev dramatična noć VIDEO U razornim noćnim napadima Rusije na Kijev deseci ozlijeđenih: Oštećena i dječja bolnica Ilustracija Nisu MiG-ovi Ovo bi vas moglo uznemiriti: U dijelu Zagreba čut će se eksplozije, MORH objasnio o čemu se radi

Tvrtka je iz poplavljene tvornice evakuirala preostale radnike u utorak, a istog dana iz opreza su evakuirani i stanovnici okruga Harris u Teksasu koji žive u krugu od 2,4 km oko tvornice kemijskih proizvoda francuske grupacije Arkeme.

Arkema je tada upozorila okrug na "moguću reakciju nekih kemijskih proizvoda u pogonima".

"Kemijska reakcija može prouzročiti požar, zbog čega se može stvoriti velika količina crnog dima", dodaje se u priopćenju.

Vlasti nisu rekle ništa o eventualnoj toksičnosti dima ni o kakvim je kemijskim proizvodima riječ. Problemi su nastali nakon što je tropska oluja Harvey pogodila područje Teksasa i uslijed velikih poplava.

Arkema koja kotira na burzi multinacionalna je kompanija sa sjedištem blizu Pariza. Tvornica u Teksasu proizvodi organske perokside koji se koriste u proizvodnji umjetnih smola, polistirena, boja i drugih proizvoda. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene