Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prorok ali i...

Podaci o Nostradamusu koje niste znali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je najpoznatiji po proročanstvima, Nostradamus je također pisao recepte za deserte, upute za izradu boje za kosu... Doznajte pet manje poznatih činjenica o njemu.

Jedna od najintrigantnijih povijesnih osoba, koja se i danas spominje u različitim krugovima i razgovorima, Michel de Nostredame rođen je u prosincu 1503. u francuskom Saint Remyu. Smatra se jednim od najpoznatijih proroka u povijesti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Biti ili ne biti 'Najbolja' predviđanja smaka svijeta u povijesti Slika nije dostupna Predviđa Mevludin Duvančić Bosanski Nostradamus: Aki i Kiki Rahimovski će se pomiriti

U njegovom najpoznatijem djelu 'Proročanstva' opisana su predviđanja događaja za nekoliko stoljeća. Portal History.com objavio je pet manje poznatih činjenica o ovom velikom proroku.

1. Nostradamus je bio izbačen iz medicinske škole – Na Sveučilište Avignon upisao se s 15 godina, 1519., ali ga je morao napustiti godinu dana kasnije, jer je gradom harala kuga. 1529. upisao se na Sveučilište Montpellier, ali je ubrzo izbačen nakon što se otkrilo da je radio kao ljekarnik. Naime, tada se za to zanimanje vjerovalo da ometa liječničku praksu. Nije točno poznato je li se vratio na fakultet ili su navodi o vraćanju samo glasine. Dokument o izbacivanju potpisao je Guillaume Rondelet i još uvijek se nalazi u sveučilišnoj knjižnici.

2. Osim proročanstva, Nostradamus je objavio i kuharicu – Jedna od njegovih najranijih knjiga nazvana je 'Rasprava o kozmetici i čuvanju', koja osim uputa kako napraviti boju za kosu, sadrži i nekoliko recepata za slatke deserte.

3. Njegove su predikcije nastale na temelju događaja iz prošlosti – Vjeruje se da Nostradamus nije imao nadprirodne moći kako bi vidio budućnost, već sposobnost predikcije prošlih događaja u budućnost. Prema lingvistu Peteru Lemesurieru, Nostradamus nije bio astrolog niti vidovnjak, samo je vjerovao da se povijest ponavlja. Koristeći tehniku vraćanja u biblijska vremena, Nostradamus je namjerno nasumce selektirao dijelove starih izvora, a potom koristio astrološke kalkulacije da projektira događaje u budućnosti.

4. Njegovi suvremenici kritizirali su njegove astrološke vještine – I prije nego je objavljeno njegovo najpoznatije djelo 'Proročanstva', Nostradamus je bio poznat. Objavljivao je tekstove o predviđanju vremena koji su bili korisni poljoprivrednicima. Osim vremenskih prognoza i njegovi astrološki tekstovi dobili su pažnju francuske kraljice Katarine de Medici koja ga je pozvala u Pariz da sastavi horoskope za njezinu djecu. Profesionalni astrolozi kritizirali su njegovu metodu i neprilagođavanje predikcija datumima i mjestima rođenja svojih klijenata.

5. Nostradamusova proročanstva korištena su u propagandne svrhe za vrijeme Drugog svjetskog rata – Tadašnji njemački ministar propagande Joseph Goebbels dao je složiti i distribuirati brošuru u kojoj se nalazilo Nostradamusovo predviđanje velike gospodarske krize 1939. u Engleskoj, kako bi na stranu Njemačke pridobio neutralne zemlje. Saveznici su potom po Njemačkoj bacali pamflete u kojima je pisalo kako je Nostradamus predvidio poraz Njemačke u Drugom svjetskom ratu.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene