Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šef norveške diplomacije Jonas Gahr Stoere je opovrgnuo napise u novinama prema kojima je pokušao 'izvršiti pritisak' na Odbor za dodjelu Nobelove nagrade.


Njega se sumnjiči da je članove uvjerio da nagradu za mir ne dodijele kineskom disidentu, strahujući da će to utjecati na bilateralne odnose.

>> 10 postignuća koja neće dobiti Nobela

Vezani članci Slika nije dostupna Favoriti za Nobelovu nagradu za mir Slika nije dostupna UN i SAD pozvali Kinu da oslobodi nobelovca Liu Xiaoboa

Norveške novine tijekom vikenda su objavile napis prema kojemu se Stoere, neposredno nakon sastanka sa svojim kineskim kolegom, koji mu je jasno kazao da se Peking protivi dodjeli Nobelove nagrade za mir disidentu, sastao i s predsjednikom Odbora za dodjelu nagrade Thorbjoernom Jaglandom.

Tijekom spomenutog sastanka u New Yorku, održanog na marginama Opće skupštine UN-a krajem rujna, oko dva tjedna prije objave dobitnika Nobelove nagrade, Stoere je, kako prenosi Aftenposten, 'upozorio' svojeg sugovornika na posljedice takva izbora.

Stoere je u ponedjeljak potvrdio da se u New Yorku sastao s Jaglandom te ondje s njim razgovarao samo nekoliko minuta, prenijevši mu ukratko o čemu je razgovarao s kineskim kolegom. To je potvrdio i Jagland. (Hina)