Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stalno se krši

Normandijska skupina pozvala na prekid vatre u Donbasu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri vanjskih poslova Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine izrazili su u utorak na sastanku u Parizu zabrinutost pogoršanjem sigurnosnog stanja u regiji Donbasa u Ukrajini i pozvala na prekid vatre.

Ministri su se sastali u tzv. "normandijskom formatu" kako bi razgovarali o prekidu vatre u Ukrajini koji se stalno krši i provedbi sporazuma iz Minska, navodi francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius u priopćenju, javio je Reuters.

Pročitajte i ovo Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke Sergej Lavrov Komentirao ukrajinski plan Putinov ministar o pregovorima s Ukrajinom: "Ovo je neprihvatljivo"

"Pozivamo na brzo smirivanje i trenutni prekid vatre", rekao je nakon sastanka Fabius, navodi dpa. Njemački ministar Frank-Walter Steinmeier izrazio je nadu da će prekid vatre biti prihvaćen u gradu Širokine, nekih 23 km istočno od Mariupolja u doneckoj regiji.

"Sada moramo vidjeti hoće li (predloženi prekid vatre) doista biti prihvaćen lokalno", rekao je Steinmeier. "Ne možemo to učiniti samo na političkoj razini. Trebamo pomoć vojnih stručnjaka OESS-a (Organizacije za europsku sigurnost i suradnju)".

EU 'zelijepila' još 6 mjeseci sankcija Rusiji, Moskva negoduje

Ministri, francuski Fabius, njemački Steinmeier, ruski Sergej Lavrov i ukrajinski Pavlo Klimkin već su se nekoliko puta susreli tijekom proljeća u pokušaju da se provede primirje dogovoreno u veljači u Minsku dok se nastavljaju kršenja prekida vatre između proruskih separatista i vladinih snaga u istočnoj Ukrajini.

"Ministri su potvrdili da su Francuska, Njemačka, Rusija i Ukrajina i dalje odlučne nastaviti djelovati u ovom formatu i učiniti sve što mogu kako bi osigurali da se poštuju obveze i kriza riješi", rekao je Fabius u priopćenju. Naziv normandijski format dolazi od sastanka čelnika četiriju država održanog u lipnju 2014. u Normandiji.

Borbe u Ukrajini, u kojima je već ubijeno preko 6400 ljudi od travnja 2014., pojačale su se tijekom vikenda i u njima je ubijeno najmanje šest ljudi. Ukrajinske snage i separatisti su se međusobno optuživale u nedjelju za napade teškim oružjem kojim se krši sporazum iz Minska. Promatrači Organizacije za europsku sigurnost i suradnju navela je ovoga mjeseca kako su za kršenja prekida vatre krivi i ukrajinska vojska i separatisti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene