Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rođena u Rumunjskoj

Nobelova nagrada za književnost Herti Mueller

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka spisateljica rođena u rumunjskom Banatu Herta Mueller (53) dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, objavio je u četvrtak Odbor za dodjelu nagrade u Stockholmu.

U objašnjenju Kraljevske akademije u Stockholmu stoji kako Herta Mueller 'jezikom komprimiranim poput lirike i iskrenim kao u prozi, opisuje i analizira svijet razvlaštenih'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Učinio život na zemlji boljim' Nobelova nagrada za književnost švedskom pjesniku Tomasu Transtromeru Slika nije dostupna Nobelova nagrada za književnost pripala Doris Lessing

Herta Mueller rođena je 17. kolovoza 1953. u rumunjskom Banatu kao pripadnica njemačke manjine, u mjestu Nitzkydorf. Za vrijeme studija germanistike i rumunjske književnosti u Temišvaru zalagala se za slobodu govora, a već je s prvim knjigama imala problema s cenzorima. Nedugo nakon toga otpuštena je s mjesta prevoditeljice u tvornici, jer je odbila suradnju s tajnom službom Securitate.

Pošto je u inozemstvu govorila protiv Ceausescuove diktature, više nije mogla objavljivati u Rumunjskoj, pa je 1987. sa suprugom emigrirala iz Rumunjske u Berlin gdje i danas živi. Njen se angažman nastavio i na Zapadu pa se tako ispisala iz Njemačkog PEN-a jer nije htjela biti u istom društvu s piscima iz bivšeg DDR-a koji su surađivali s tajnim službama.

Ispisala kroniku patnje i izoliranosti u totalitarnom sustavu

Herta Müller u svojim se djelima najčešće bavi životom u Rumunjskoj za vrijeme diktature. Doživjevši mehanizme nasilja i represije Ceausescuova režima na vlastitoj koži, Mueller je u svojim knjigama katkad lakonski-sažeto, katkad lirski-nadrealistično ispisala kroniku patnje, izoliranosti i ugroženosti čovjeka u totalitarnom sustavu.

Četiri knjige prevedene su na engleski jezik. Piše romane i eseje, a u Hrvatskoj je izdavačka kuća OceanMore objavila romane 'Remen, prozor, orah i uže' i 'Da mi je danas bilo ne susresti sebe. Herta Müller jedna je od vodećih spisateljica u Njemačkoj, višestruko je nagrađivana, a za roman 'Remen, prozor, orah i uže' , među ostalim je nagradama dobila i nagradu IMPAC Dublin.

Mueller će dobiti i novčanu nagradu u iznosu od 10 milijuna švedskih kruna (oko 1,4 milijuna dolara). (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene