Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporbena čelnica

Nobelov odbor primio Suu Kyi i pozvao Kinu da oslobodi Liu Xiaoboa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Nobelova odbora Thorbjoern Jagland primio je u vijećnici Osla dobitnicu Nobelove nagrade za mir 1991. godine Aung San Suu Kyi koju su tada u njezino ime preuzeli sinovi i rekao da se nada da će i kineski disident Liu Xiaobo, dobitnik te nagrade 2010. jednog dana doći u Oslo.

‘Više od dva desetljeća nakon dodjele nagrade Aung San Suu Kyi je konačno ovdje’, rekao je Jagland u govoru u čast svjetske ikone demokracije, koja se nalazi na svom prvom putovanju u Europi nakon 24 godine, uglavnom provedenih u kućnom pritvoru.

‘Nadamo se da Liu Xiaobo neće morati tako dugo čekati da dođe u Oslo’, rekao je Jagland i dodao da su svjesni koliko je njezino čekanje bilo zahtjevno i različito od njihovoga. Istaknuo je da je tijekom izolacije postala ‘moralni vođa za cijeli svijet’. Kineski disident Liu Xiaobo je u zatvoru dočekao vijest o dodjeli Nobelove nagrade za mir 2010. za napore u korist ljudskih prava i demokraciju u Kini.

Njega nije mogla zastupati ni supruga, Liu Xai koja je u kućnom pritvoru, ni njegovo troje braće koji ne mogu napustiti kineski teritorij. U govoru u subotu Suu Kyi je istaknula da je apsolutni mir u našem svijetu nedostižan cilj, te da u Mianmaru neprijateljstva nisu prestala, posebice na krajnjem sjeveru zemlje i na zapadu, neposredno prije njezina puta.

Oporbena čelnica se prisjetila da joj je dodjela Nobelove nagrade za mir dok je bila u kućnom pritvoru ‘pružila nadu za nastavak borbe i otvorila jedna vrata u njezinu srcu’. Ona je taj govor iskoristila za traženje oslobođenja političkih zatvorenika u njezinoj zemlji i istaknula da nepoznate osobe ne smiju pasti u zaborav. ‘Molim vas učinite sve što je u vašoj moći da što prije postignemo bezuvjetno puštanje političkih zatvorenika’, obratila se uzvanicima u vijećnici Osla. (Hina)

Pročitajte i ovo Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno Oslo: Karl Johans gate (Foto: VISITOSLO/Tord Baklund) Urednica portala Zimo.hr u Oslu Zašto u Oslu nestaju benzinske postaje, a autobusi voze na izmet?

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene