Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važno otkriće

VELIKA POBJEDA U RATU PROTIV KARCINOMA Nobelova nagrada japanskom znanstveniku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanost sada može objasniti u kojem trenutku se u stanicama dogode promjene zbog kojih obolimo od karcinoma.

Nobelova nagrada za izvanredna postignuća u medicini i(li) fiziologiji ove je godine pripala eminentnom japanskom znanstveniku Yoshinoriju Ohsumiju, za otkriće mehanizma koji je odgovoran za razgradnju i recikliranje dijelova stanice, tzv. autofagiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Campbell, Omura i Tu Nobel za medicinu dodijeljen za radove na liječenju tropskih bolesti

"Ohsumijeva otkrića dovela su do novih spoznaja o mehanizmima uz pomoć kojih se stanice obnavljaju", istaknuto je u priopćenju Zaklade Nobel. "To otvara put do razumijevanja... mnogih fizioloških procesa, kao što su prilagodbe tijela na gladovanje ili odgovor na neku infekciju", dodaje se u priopćenju, prenosi Reuters.

Uz pomoć Ohsumijeva otkrića znanost bi sada mogla objasniti u kojem trenutku se u stanicama dogodi problem zbog kojeg se posljedično razvije bolest, u rasponu od raka do Parkinsonove bolesti. Ohsumi je odredio u kojim točno genima dođe do mutacija.

U prvim reakcijama za japanske medije Ohsumi je kazao kako je "počašćen" nagradom. "U skladu s mojim vjerovanjem želio sam provesti istraživanja koja drugi nisu", kazao je Ohsumi govoreći o svojim otkrićima o autofagiji, mehanizmu kojim stanica reciklira svoje sastojke.

"Tada to područje nije privlačilo mnogo pažnje, no odnedavna se to promijenilo", kazao je za japanske medije.

Dobitniku gotovo milijun dolara

Ohsumi je rođen 1945. u Japanu i doktorirao je 1974. na sveučilištu u Tokiju. Na tom sveučilištu 1988. uspostavio je i znanstveni istraživački tim. Od 2009. predavač je na tokijskom institututu za tehnologiju.

Lani su Nobelovu nagradu za medicinu podijelila trojica znanstvenika, koji su razvili novi način liječenja malarije i ostalih tropskih bolesti - William C Campbell, Satoshi Ōmura i Youyou Tu.

Nobelova nagrada za medicinu, koju jednom godišnje dodjeljuje švedski Karolinska institut, među najznačajnijim je priznanjima na svijetu. Nije zanemariva ni njena vrijednost jer dobitnicima pripadne gotovo miilijun dolara (933.000)

Ova je nagrada jedna od pet koje se, po oporuci koju je 1895. sastavio izumitelji biznismen Alfred Nobel, od 1901. dodjeljuju za iznimne doprinose u području fizike, kemije, književnosti, mira i fiziologije ili medicine.

Nagrade se dodjeljuju jednom godišnje na svečanosti koja se održava u pravilu 10. prosinca, na dan kad je preminuo Nobel. No, imena dobitnika u pravilu se objavljuju već u listopadu, a dužnost objave imaju različite ustanove povezane sa švedskom Akademijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene