Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Noam Chomsky kritizira Izrael

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istaknuti američki znanstvenik, Noam Chomsky, poznat po svojoj nesmiljenoj kritici globaliziranog društva, oštro je kritizirao Izrael zbog militantnog postupanja na palestinskim područjima i vojne kampanje protiv Libanona. istodobno je ustao u obranu Irana i njegova prava na razvoj nuklearnog programa.

Svoje najnovije teze Chomsky je iznio u članku naslovljenom
"Apokalipsa je blizu", objavljenom na internetskim stranicama izraelskog lista Yedioth Ahronoth.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas"

Chomsky, 78-godišnji profesor lingvistike na prestižnom bostonskom fakultetu MIT (Massachusetts Institute of Technology), predbacio je zapadnim medijima da jednostrano izvješćuju o aktualnom sukobu na Bliskom istoku. Tako je, piše Chomsky, na dan kad su radikalni Palestinci oteli izraelskog vojnika Gilada Shalita 25. lipnja, izraelska vojska otela dva civila u Gazi - Osamu i Mustafu Muamara. 

- Ipak to u zapadnim medijima nije zabilježeno', ističe Chomsky.

Prema zapadnim standardima je očito u redu, ako se "s naše strane" otimaju civili, piše Chomsky. Ali ako nekog "našeg" vojnika sljedećeg dana otmu, onda je to zločin vrijedan osude zbog kojeg se mora kazniti stanovništvo. To upitno moralno stajalište vrijedi i u slučaju reakcije na otmicu dvojice izraelskih vojnika koju je izveo libanonski Hezbollah. ''Na Zapadu se rado previđa kako su izraelske otmice Libanonaca i njihovo uzimanje za taoce postale uvriježenom praksom'', kritizira Chomsky.

O ulozi Irana Chomsky smatra pomalo čudnim što SAD i Izrael neprekidno govore o "iranskoj prijetnji", samo zato što te dvije države kontinuirano iznose prijetnje protiv Teherana - prijetnje koje su neposredne i vjerodostojne i znače ozbiljno kršenje međunarodnog prava. SAD i Izrael se očito pripremaju napasti Iran.

- Što god se mislilo o Iranu, tako nešto njima se ne može predbaciti. Uostalom za cijeli je svijet očito kako Iran za razliku od SAD-a i Izraela, koji to rade redovno, nije izveo invaziju u drugim zemljama, kaže Chomsky koji također brani pravo Irana da razvija svoj nuklearni program obogaćivanja urana.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene