Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svaki dan se pronađe nova

Njemačkoj prijeti više od 100.000 bombi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlo je šest desetljeća od kraja rata, a Njemačkoj i dalje prijete bombe. Točnije, njih 100.000.

Da su bombe još uvijek prisutne podsjetila je nedavna nesreća u kojoj je život izgubilo troje ljudi. Dva pirotehničara i njihov asistent poginuli su tijekom pokušaja deaktivacije bombe iz Drugog svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kakav ulov Čistili obiteljsku kuću pa ostali u šoku! Odmah nazvali policiju Slika nije dostupna Pronađene dvije bombe zaostale iz II svjetskog rata

Tijekom bombardiranja Njemačke vodila se strategija 'napad tisuću bombardera' pri čemu su deseci ratnih letjelica na njemačke gradove izbacivali tone raznih bombi, prenosi Deutsche Welle.

Dresden je jedan od gradova koji je najviše stradao. Očevici pričaju kako se grad u tim trenucima pretvorio u 'vatreno more'. Tijekom Drugog svjetskog rata na Njemačku je bačeno najmanje dva milijuna bombi.

Osim deaktiviranja bombi iz rata, pirotehničari provjeravaju teren određen za novogradnju. Prosječno se u Njemačkoj svaki dan otkrije neka nova bomba, ali se fotografije ne puštaju u javnost kako ne bi izazvale paniku.

Deseci tisuća bombi nisu deaktivirane zbog tehničke prirode. Zbog neispravnih upaljača ili pogrešnog rukovanja mnoge bombe nisu eksplodirale nakon pada na mekano tlo. Danas opasnost leži u koroziji zbog koje bombe mogu eksplodirati bez vanjskog utjecaja. Od kraja rata zabilježeno je najmanje 50 takvih eksplozija. Pirotehničari na godinu onesposobe oko 5.500 bombi.

>> Zaostala bomba ubila trojicu pirotehničara

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene