Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Studija pokazala

Njemačkom gospodarstvu prijeti gubitak 525 milijardi eura ako do 2030. ne riješe ključni problem

Zabrinuta Angela Merkel (Foto: AFP)
Zabrinuta Angela Merkel (Foto: AFP) Foto: Afp
Njemačkoj bi do kraja sljedećeg desetljeća moglo nedostajati 4,9 milijuna radnika, a taj nedostatak njemačko bi gospodarstvo mogao stajati 525 milijardi eura, proizlazi iz studije savjetničke tvrtke Korn/Ferry, kako prenose njemački mediji u ponedjeljak.

"Najveću štetu od nedostatka radne snage mogle bi pretrpjeti tvrtke u uslužnom sektoru, uključujući i financijski sektor, kojima bi do 2030. moglo nedostajati 1,2 milijuna radnika", proizlazi iz studije "Nedostatak talenata" savjetničke tvrtke Korn/Ferry, a iz koje citiraju njemački mediji. Isto tako će biti pogođena i strojarska industrija, glavna njemačka izvozna grana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Najstrmoglaviji pad sektora Njemačka se suočava sa sve većim problemom, a posljedice bi uskoro mogla osjetiti i Hrvatska: "To je jasan signal" Konobar Nitko neće? Ugostitelj konobarima nudi plaću od 11.000 eura: "Nema radne snage"

Nadalje se navodi da će od Europskih zemalja biti najjače pogođena nedostatkom radne snage.

Najveći manjak radnika već se sad osjeti u inženjerskim sektorima, tj. kod apsolvenata prirodnjačkih smjerova na sveučilištima. No zanimljivo je da će se do kraja sljedećeg desetljeća povećati i potražnja za radnicima sa srednjom i nižom kvalifikacijom, a ne samo za visokospecijaliziranom radnom snagom.

Predstavnici njemačkog srednjeg poduzetništva, koje zapošljava najveći broj radnika u Njemačkoj, apelirali su na saveznu vladu da protumjerama utječu na smanjenje problematike nedostatka radne snage, i to smanjenjem birokracije i promjenama njemačkog obrazovnog sustava.

U prvom kvartalu ove godine u Njemačkoj je, prema informacijama Saveznog ureda za rad u Nürnbergu, bilo nepopunjeno 1,2 milijuna radnih mjesta, pri čemu se uglavnom radi o nedostatku kvalificirane i visokokvalificirane radne snage. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene