Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemački Telekom prisluškivao članove uprave, menadžere i novinare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništo u Bonnu pokrenulo je istragu protiv Deutsche Telekoma zbog sumnje da je ova tvrtka godinama prisluškivala članove svoje uprave, menadžere i novinare, priopćeno je danas u Bonnu.

"Postoji sumnja da je više osoba prisluškivano i promatrano", rekao je viši javni tužitelj Friedrich Apostel potrđujući time napise tjednika "Der Speiegel". Državno odvjetništvo trenutno zajedno s vrhom Deutsche Telekoma ispituje razmjere afere.

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek Plenkovićeva uzdanica Ministrica je puna vjere i nade: ''Kazneni zakon unaprijedit će status novinara'' Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a Za Dnevnik Nove TV Predsjednik HND-a o obratu u slučaju lex AP: "Ovo je ustupak pod pritiskom, ali i zamka. Sad imamo još više razloga za prosvjed''

"Ja sam najdublje pogođen razvojem događaja i mi u Telekomu to shvaćamo vrlo ozbiljno", rekao je predsjednik Uprave Deutsche Telekoma Rene Obermann koji je sam državnom odvjetništvu prijavio praksu svojih prethodnika.

Kako tvrdi "Der Spiegel", vrh Deutsche Telekoma je 2005. i 2006. prikupljao telefonske brojeve svojih zaposlenika, posebno onih na rukovodnim mjestima, i novinara s kojima su oni bili u kontaktu kako bi otkrila mjesta curenja povjerljivih informacija u javnost. Tijekom akcija prikupljanja telekomunikacijskih podataka, koje su se odvijale pod kodnim nazivima "Clipper" i "Rheingold", prikupljeno nekoliko stotina tisuća telefonskih brojeva, između ostalog novinara koji su pisali o Telekomu ali i njihovih privatnih kontakata.

Rene Obermann, koji se na čelu Deutsche Telekoma nalazi od kraja 2006., u međuvremenu je prestrukturirao neko odjele koji su bili umiješani u aferu te najavio "beskompromisno otkrivanje" svih detalja koji bi pomogli raspletu afere.

O pokretanju istrage je obaviješten kancelarski ured i nekoliko ministarstava. 15 posto dionica Deutsche Telekoma se nalazi u čistom državnom vlasništvu a daljnjih 17 posto u vlasništvu državne Banke za obnovu i razvoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene