Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemački šef diplomacije Steinmeier odbio primiti Dalaj-lamu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier odbio je primiti duhovnog vođu Tibetanaca Dalaj-lamu, koji sljedeći tjedan dolazi u višednevni posjet Njemačkoj, priopćio je zastupnik Dalaj-lame za Europu Tsesen Samdup Chhoekyapa.

"Dalaj-lama je vrlo razočaran i mi mislimo da je potez njemačkog ministra, s obzirom na tragičnu situaciju u Tibetu, vrlo nesretan", rekao je Chhoekyapa. Dalaj-lamin glasnogovornik za Europu je ustvrdio da je Steinmeier "pogrešno savjetovan".

Pročitajte i ovo Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom" Slika nije dostupna Steinmeier pozvao sud na poštivanje obaveza

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je navode Dalaj-lamina zastupnika, ali je istodobno odbilo navesti razloge Steinmeierova odbijanja susreta s duhovnim vođom Tibetanaca.

Promatrači procjenjuju da Steinemeier, nakon što je Kina prošle jeseni djelomice zamrznula odnose s Njemačkom iz prosvjeda što je Angela Merkel u kancelarskom uredu primila Dalaj-lamu, želi izbjeći ponovne nesuglasice s Pekingom.

Dalaj-lama će od 16. do 19. svibnja boraviti u posjetu Njemačkoj tijekom kojeg je planiran čitav niz susreta s njemačkim političkim dužnosnicima, a zadnjeg dana njegova boravka će se obratiti i građanima ispred Brandenburških vrata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene