Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemački predsjednik pozvao Europljane da pomognu Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački predsjednik Horst Koehler pozvao je Europljane da pokažu veću brigu za Irak, nakon pobjede demokrata na američkim parlamentarnim izborima.

'Rezultat izbora utjecat će na to da Sjedinjene Države više promiču partnerstvo kroz suradnju' s Europom, istaknuo je Koehler u razgovoru za njemački dnevni list Frankfurter Rundschau. 'Od Europe će se više tražiti da igra s otvorenim kartama', kazao je.

Pročitajte i ovo Izbori, ilustracija Traži šefa kampanje Promijenio ime u Doslovno Bilo Tko Drugi i ušao u izbornu utrku: "Mogli ste odabrati bolje!" Slika nije dostupna Duševni bolesnik napao njemačkog predsjednika

'Rat (u Iraku, u kojemu Njemačka nije sudjelovala) doveo je do potpunog sloma. No ne možemo gurnuti glavu u pijesak i reći da je to američki problem. Bilo bi to glupo, drsko i dokaz da ne vidimo izlaz', dodao je državni poglavar koji u Njemačkoj ima uglavnom formalnu ulogu.

'Neće se moći izbjeći program sveobuhvatne gospodarske i socijalne obnove Iraka i regije. Oni koji ozbiljno žele stabilnost za Bliski i Srednji istok moraju znati da to donosi politički rizik i zahtijeva novac. No gurati glavu u pijesak i samo se povoditi za drugima loša je odluka', rekao je.

'Mi, Europljani, moramo voditi dijalog s SAD-om da bismo saznali kako ćemo obnoviti prekoatlantsku suradnju. Riječ je o zajedničkoj odgovornosti, ali i o tome da se razgovara na ravnoj nozi', ocijenio je njemački predsjednik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene