Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turska je bijesna, povukli su veleposlanika iz Berlina. Rezolucija dolazi u prilično nezgodno vrijeme s obzirom na to da cijela Europa ovisi o dogovoru s Turskom o zaustavljanju migrantskog vala.


Gotovo svi zastupnici u njemačkom parlamentu podržali su rezoluciju o genocidu nad Armencima prije sto i jednu godinu u Otomanskom carstvu. Tada je prema podacima Armenaca ubijeno milijun i pol pripadnika njihova naroda. Turci tvrde kako je broj mnogo manji te da nije bila riječ o genocidu.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Nakon obećanja o prekidu vatre: Trump ukida sankcije nametnute Turskoj zbog ofenzive u Siriji Recep Tayyip Erdogan (Foto: AFP) Erdogan: "Ne odustajemo od dogovora s Rusima oko kupnje raketnog sustava S-400"

"Aktualne turske vlasti nisu odgovorne za ono što se dogodilo prije stotinu godina, ali dijele teret odgovornosti za budućnost', rekao je Norbert Lammert, predsjednik parlamenta.

Turska šalje oštre poruke. Povlače veleposlanika. Predsjednik Erdogan i prije glasovanja telefonirao je kancelarki Merkel. Rezolucija Bundestaga donesena je u trenutku kada Europa ovisi o dogovoru s Turskom o zaustavljanju migrantskog vala.

'Ovo je pravi test prijateljstva između dvije zemlje. Vjerujem da problem s takozvanim armenskim genocidom ne postoji. Njemačka je zemlja u kojoj živi 3 i pol milijuna Turaka, glasača na izborima', rekao je Binali Yildirim, turski premijer.

Država koja suočavanje s prošlošću smatra iznimno važnim rezolucijom i sama priznaje sudjelovanje u tragediji Armenaca jer su bili glavni vojni saveznik Otomanskog carstva.