Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobili su i nagradu

PRONAŠLI SU NAJSTARIJU PORUKU U BOCI Evo što je u njoj pisalo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radi se o jednoj od 1.020 boca koje su između 1904. i 1906. godine poslane u Sjeverno more.

Čini se da je pronađeno do sada najstarije pismo u boci na svijetu, i to nakon što je isplivalo na obalu i 'pronašlo' svoje 'primatelje' nakon čak 108 godina, prenosi Independent.co.uk. Njemačka umirovljenica Marianne Winkler bila je na odmoru na otoku Amrum kada je pronašla bocu u kojoj se vidjela poruka 'Razbij bocu', i nije bilo mogućnosti da se poruka izvadi bez oštećivanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostavili poruku i cigaretu Na otoku Silbi pronađena vremenska kapsula, pogledajte što piše u poruci napisanoj prije gotovo 100 godina Poruka u boci (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Pronalazak u Australiji Pronađena 132 godine stara poruka u boci: "Bila je vlažna, zamotana i povezana špagom..."

'Moj suprug Horst pokušao je poruku izvaditi oprezno i bez da ošteti bocu, no nije bilo šanse, pa smo odlučili poslušati pošiljatelja', prepričala je Marianne. Poruka je bila napisana na njemačkom, engleskom i nizozemskom jeziku, i stajalo je da tko god pronađe poruku, ispuni neke informacije o sebi i pronalasku u predočenom upitniku te da bocu u zamjenu za šiling vrati u Plymouth u sjedište Marine Biological Associationa.

Mljet: Ivica Kostelić iz mora izvukao poruku s bocom

To su i učinili i poštom poslali svoju poruku, a svi su se oduševili. Radi se naime o jednoj od 1.020 boca koje su između 1904. i 1906. godine poslane u Sjeverno more u sklopu istraživanja o snazi morske struje.

Tada su znanstvenici tražili razne načine za proučavanje mora i njegovog 'ponašanja', a mnoge boce koje su iz tog projekta pronađene su u kratkom razdoblju. Neke su isplivale na obalu, neke su pronašli ribari, a neke nisu nikada pronađene.

Njemački par sada čeka da Guinness potvrdi da su oni nalaznici do sada najstarije poruke u boci, a sadašnja je 'rekorderka' stara 99 godina. I da, jesu - dobili su obećani šiling.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene