Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moraju naći novake

Njemački ministar obrane: Želimo i strance u vojsci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg želi strancima koji žive u Njemačkoj omogućiti ulazak u vojsku, navelo je njegovo ministarstvo potvrdivši informacije časopisa Focus.

To je jedna od predviđenih mjera 'povećanja atraktivnosti vojne službe', rekao je jedan glasnogovornik ministarstva, prenio je AFP. Njemačka vojska Bundeswehr se mora profesionalizirati nakon što je u prosincu izglasana odluka o ukidanju vojne službe, pa mora naći nove novake. 'Treba ublažiti pravila kako bi stanovnici, ako su sposobni za ulazak u oružane snage, mogli ući u vojsku iako nemaju njemačko državljanstvo', prema planu kojeg priprema ministarstvo, prenosi Focus.

Njemačka brzo stari

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Vladimir Putin Proljetno novačenje Objavio Kremlj: Putin pozvao u vojsku čak 150.000 ljudi

Ta mjera otvaranja prema 'novim potencijalima' nameće i demografsko starenje zemlje, naglasio je glasnogovornik ministarstva. Njemačka je jedna od zemalja u Europi koja najbrže stari. Predviđen je niz mjera koje bi trebale privući zainteresirane strance.

Njemački parlament u prosincu je izglasao ukidanje vojnog roka u sklopu smanjenja ljudi u vojsci s 250.000 na 185.000. Obvezni rok, vojni ili civilni koji je u vrijeme ujedinjenja zemlje prije 20 godina trajao 18 mjeseci, postupno je smanjen na šest mjeseci. Od ožujka će Bundeswehr novačiti samo dragovoljce, po 15.000 godišnje na kratki vojni rok. Vojska će imati i oko 170.000 profesionalnih vojnika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene