Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Njemački ministar obrane inzistira na obaranju otetih putničkih zrakoplova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar obrane Franz Josef Jung (Kršćansko demokratska stranka CDU), unatoč žestokim kritikama i pravnim dvojbama, ustrajava na planovima za obaranje otetih putničkih zrakoplova koji prijete civilnim ciljevima, a u tu svrhu je sačinjen i popis pilota koji bi izvršili naredbu o obaranju.

"Mi ne možemo mirno gledati kako se putnički zrakoplov zabija u stadion sa 70.000 gledatelja", rekao je CDU-ov povjerenik za obrambena pitanja Juergen Herrmann objašnjavajući inicijativu svog stranačkog kolege i ministra obrane Junga.

Pročitajte i ovo Rušenje hotela dio Splita zatrpalo u prašinu - 1 Vratile se maske Splićani se guše u prašini hotela Marjan: "Mislila sam da je snijeg kako je bio bijel balkon" KBC Sestre milosrdnice Projekt obnove Zagrebačka bolnica ruši dimnjak i ogradu, objavljeni detalji

Opciju obaranja putničkih zrakoplova "u ekstremnom slučaju" podržava i demokršćanski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble.

Jung je, kako javljaju mediji, već raspolaže s popisom imena pilota koji bi u slučaju naredbe o obaranju putničkog zrakoplova bez pogovora izvršili zadatak. Radi se o pilotima eskadrila smještenih u sjevernonjemačkoj zrakoplovnoj bazi Wittmund i južnonjemačkom Neustadtu. Piloti ovih postrojbi su, kako je rekao jedan časnik, u slučaju "izvanrednog stanja koje postojeće zakone stavlja izvan snage" pripravni na izvršenje naredbe.

Predsjednik sindikata djelatnika Bundeswehra Bernhard Gertz je ponovo pozvao pilote na otkazivanje poslušnosti u slučaju naredbe za obaranjem civilnih zrakoplova. On smatra da, toliko dugo dok ovo pitanje nije pravno riješeno, piloti čine kazneno djelo.

"Tko sruši putnički zrakoplov naći će se na optuženičkoj klupi zbog ubojstva iz nehaja", rekao je Gertz. On je ukazao na presudu Njemačkog ustavnog suda koje je odbacilo mogućnost uvođenja izvanrednog stanja u slučaju otmice putničkog zrakoplova pa time i uvođenja stanja tzv. isključivanja zakona.

Nakon što je Jung prošlog vikenda pokrenuo pitanje obaranja civilnih zrakoplova u slučaju da ih otmu teroristi, javilo se nekoliko pilota Luftwaffea, koji su isključili mogućnost izvršenja takvog naredbe. 

Zbog najnovije inicijative ministra obrane stranke parlamentarne oporbe zatražile su Jungovu ostavku zbog "ignoriranja presuda Ustavnog suda".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene