Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemački dokancelar podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački dokancelar i ministar rada Franz Muentefering (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) podnio je ostavku čime je ugrožen rad koalicijske demokršćansko socijaldemokratske vlade Angele Merkel.

"Franz Muentefering podnosi ostavku na funkciju dokancelara i ministra rada i to isključivo iz osobnih razloga", izjavio je Muenteferingov glasnogovornik Stefan Giffeler, demantirajući time nagađanja medija da je ostavka plod političkih razmirica unutar tzv. velike koalicije između demokršćanske Unije CDU/CSU i SPD-a.

Pročitajte i ovo Mohamad Štajeh Rat u Gazi Palestinski premijer podnio ostavku: "To ima smisla samo u kontekstu dogovora za sljedeću fazu" Demostracije protiv Katalin Novák - 1 Orban ostao bez suradnice Mađarska predsjednica podnijela ostavku: Iza odluke stoji skandal povezan s pedofilom

Prošle noći Muentefering je sudjelovao u radu sastanka čelnika stranaka vladajuće koalicije na kojem nije prihvaćen njegov zahtjev za uvođenjem minimalca za njemačke poštare.

Razlog Muenteferingove ostavke je teška bolest supruge, koja već godinama boluje od raka. Muentefering je već u više navrata izjavio da je zbog takve obiteljske situacije razmišljao o povlačenju iz političkog života. Dokancelar iz istih razloga prošlog tjedna nije sudjelovao u radu sastanka vrha stranaka vladine koalicije.

Odlazak Munteferinga koji slovi kao najprisniji partner Angele Merkel među socijaldemokratima, mogao bi vladajuću koaliciju dovesti u krizu. 

Muntefering je također svojim autoritetom odvraćao svoje stranačke kolege od nekih političkih ciljeva koji su bili suprotni s ciljevima demokršćana, što je djelovalo stabilizirajuće po rad vlade.

Muntefering je i unutar SPD-a igrao značajnu ulogu, unatoč činjenici da nakon odlaska s mjesta predsjednika stranke 2005. nije obnašao nikakve više dužnosti. 

U posljednje vrijeme je međutim sve češće dolazilo do sukoba između njega i predsjednika stranka Kurta Becka koji, strahujući za rejting SPD-a, želi djelomično odustati od reformi koje su zajednički uveli bivši kancelar Gerhard Schroeder i Franz Muentefering i koje su urodile gospodarskim oporavkom Njemačke.

Iz SPD-a je priopćeno da predsjednik stranke Beck neće zamijeniti Muenteferinga na mjestu dokancelara.

Prema navodima medija, dužnost dokancelara trebao bi preuzeti ministar financija Peer Steinbroueck, a dužnost ministra rada trebao bi preuzeti dosadašnji utjecajni član zastupničkog kluba SPD-a u parmanertu Olaf Scholz.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene