Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački biskup Franz-Peter Tebartz-van Elst, kojeg lokalni mediji nazivaju i 'biskup de luxe', pred papom Franjom pravda svoj ekstravagantni životni stil.


Biskupa Franza-Petera Tebartza-van Elsta njemačka javnost i mediji prozivaju zbog rastrošnosti prilikom renoviranja njegove rezidencije. Glasnogovornik episkopije Limburga, Martin Wind, rekao je za njemačku agenciju DPA kako je van Elst otputovao u Rim na sastanak s crkvenim dužnosnicima u Vatikanu. Iako nije rekao detalje oko odlaska biskupa, mediji su doznali kako je rastrošni van Elst u Rim otputovao niskobudžetnim letom.

Vezani članci Vatikan, ilustracija Vatikanska policija izvela novi pretres zbog sumnje na korupciju, zaplijenjeni dokumenti i računala Vatikan, ilustracija Vatikan dobio pomoć Švicarske u istrazi financijskog skandala povezanog s nekretninama, navodno su zloupotrijebljene donacije

>> Zbog Isusa s tipfelerom iz prodaje povučen papinski medaljon

Iako je papa Franjo pozvao katoličku crkvu da 'bude siromašna i za siromašne', biskup van Elst je u njemačkom tisku postao poznat kao upravo suprotno - 'biskup de luxe od Limburga', prenosi Deutsche Welle. Taj je epitwet zaradio zbog potrošenih čak 31 milijun eura na renoviranje svoje rezidencije u gradu Limburgu, pored Frankfurta.

Prošlog je ljeta biskup procijenio kako bi renovacija trebala koštati 13,5 milijuna eura, no mediji su doznali kako je cijena renovacija bila znatno skuplja, a troškove su potvrdili i drugi lokalni crkveni dužnosnici. Luksuzni troškovi uključuju i kadu koja košta 15.000 eura te vrtove čija cijena iznosi 783.000 eura.

'Razumijem da je ljude zaprepastila cijena, ali tu se radi o 10 zasebnih objekata. Ljudi koji me poznaju, znaju da ne trebam pompozni životni stil', rekao je za Bild van Elst.

Ipak čitav slučaj iznenadio je i predstavnike njemačke biskupske konferencije. 'Iznenađen sam kao i vi troškovima. Siguran sam da se biskup prema ovome odnosi temeljito i s nužnom samokritikom. Idućeg tjedna ću o tome razgovarati sa Svetim ocem', rekao je nadbiskup Robert Zollitsch, šef biskupske konferencije.

Javnost želi da se biskup povuče, no to jedino može učiniti papa Franjo prema crkvenom zakonu.

Biskupa van Elsta je na čelo episkopije postavio papa Benedikt XVI. 2008. godine kao mladog konzervativnog teologa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook