Alexander Gauland i Jörg Meuthen (Foto: AFP)
Alexander Gauland i Jörg Meuthen (Foto: AFP) Foto: Afp

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je nakon svog dvodnevnog stranačkog kongresa skrenula još više udesno, ocjenili su u nedjelju njemački analitičari.


"AfD s novim vodstvom je stranka koja je još desnija nego stari AfD", piše Stuttgarter Nachrichten.

Vezani članci Rad od kuće Građani žele pravo na rad od kuće, udruga poslodavaca se žestoko protivi Bolnica, ilustracija Broj pacijenata na intenzivnoj njezi povećao im se za čak 22 posto: Najviše je ljudi između 18 i 59 godina

Ovaj dnevnik ukazuje na to da se na svom dvodnevnom kongresu stranka opet bavila borbama ekstremne i manje ekstremne frakcije i izborom predsjedništva, te da se gotovo uopće nije bavila programskim pitanjima, što bi se - u trenutku kada je sve izvjesnije da će sastavljanjem novog izdanja koalicijske vlade između demokršćana i socijaldemokrata AfD postati vođa oporbe u Bundestagu - moglo očekivati.

Umjesto toga se, kako nadalje nastavlja Stuttgarter Nachrichten, vodila borba između ekstremnog i umjerenog krila koju je dobilo ekstremno krilo.

"AfD je radikalna stranka i to ostaje i nakon ulaska u Bundestag", smatra Hannoversche Allgemeine Zeitung i zaključuje da AfD nije skrenuo udesno jer da je to "politički nemoguće" s obzirom na to da se stranka već nalazi na krajnoj desnoj granici političkog spektra.

Na stranačkom kongresu u Hannoveru AfD je izabrao Jörga Meuthena i Alexandra Gaulanda za nove predsjednike stranke. Gauland je izabran tek nakon što je propao izbor dvoje drugih kandidata što su promatrači okarakterizirali kao manipulaciju desno ektremnog krila stranke okupljenog oko Björna Höckea.

Gauland, koji se prvobitno nije namjeravao kandidirati za funkciju dopredsjednika stranke, slovi kao Höckeov zaštitnik. Protiv Höckea traje postupak za isključivanje iz stranke nakon što je ovaj političar relativizirao zločine nacionalsocijalista tijekom tzv. Trećeg Reicha i spomenik Holokaustu u Berlinu nazvao "spomenikom sramote".

AfD je na rujanskim parlamentarnim izborima osvojio 13,2 posto glasova i tako postao trećom po snazi strankom u Bundestagu. (Hina)