Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbacuju špekulacije

Njemačke tajne službe umanjuju razmjere suradnje s NSA-om

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačke tajne službe odbacile su u nedjelju optužbe da su s NSA-om razmjenjivale velike količine podataka, nakon objave napisa u kojemu se tvrdilo da su se koristile računalnim programom za nadzor koji su izradile američke službe.

"Odbacujem špekulacije da Ured za zaštitu ustava putem NSA-ina programa prikuplja podatke u Njemačkoj i šalje ih u Sjedinjene Države te prima podatke iz SAD-a", rekao je predsjednik njemačkog ureda Hans-Georg Maassen, kako u nedjelju prenosi njemački tjednik Bild am Sonntag.

Pročitajte i ovo Berlin Traže se špijuni Ni njima nije lako naći radnike iako je riječ o jednom od najuzbudljivijih poslova na svijetu: Ali nema rada od kuće ni mobitela u uredu Davor Filipović Vruće pitanje Ministar Filipović o optužbama da ga je USKOK uhvatio: "To je laž!"

>> Snowden želi rusko državljanstvo, Rusi prvi put čuju za to

Bila je to reakcija na napis iz tjednika Der Spiegel od nedjelje po kojemu se Ured za zaštitu ustava i njemačke tajne službe (BND) koriste računalnim programom NSA za nadzor pod nazivom "XKeyscore". "Ured za zaštitu ustava isprobava program koji spominje Spiegel ali se zasad njime ne koristi u svome radu", rekao je Maassen za Bild am Sonntag.

I ravnatelj njemačkih tajnih služba (BND) Gerhard Schindler odbacio je zamisao o sveobuhvatnoj razmjeni podataka između američkih i njemačkih služba, u Bild am Sonntagu. "BND nije svakog mjeseca davao NSA-u milijune podataka iz Njemačke", rekao je. Ipak je priznao da je 2012. "dao podatke o dvoje njemačkih državljana".

Po pisanju Der Spiegela koji svoje informacije temelji na povjerljivim dokumentima američkih obavještajnih služba, NSA-in računalni program za nadzor "XKeyscore" omogućuje da se vidi koju je ključnu riječ sumnjiva osoba unijela u tražilicu. Tim bi se programom mogao čak, barem djelomično, nadzirati sadržaj komunikacija, misli Der Spiegel. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene